Η ΡΩΣΙΑ ΣΗΚΩΣΕ ΚΕΦΑΛΙ – ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ – ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Επικίνδυνο παιχνίδι στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία του Πούτιν σήκωσε κεφάλι και δεδομένης της τεράστιας επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή, πήρε την απόφαση να υποστηρίξει, μέσω της επίθεσης στους τζιχατζιστές και το Ισλαμικό Κράτος, το “οχυρό” της στην περιοχή, τη Συρία του Άσαντ.

Αμήχανη η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο Τζον Κέρι ναι μεν άφησε υποννοούμενα ότι οι βομβαρδισμοί των Ρώσων

γίνονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν τζιχατζιστές, αλλά φυλάκια των ανταρτών που είναι αντίθετοι στο καθεστώς Άσαντ, αλλά παράλληλα, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν θετικά και τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προχώρησε σήμερα σε τουλάχιστον τριάντα νέες αεροπορικές επιθέσεις, ενώ Κέρι και Λαβρόφ ανακοίνωσαν στρατιωτική σύνοδο ΗΠΑ – Ρωσίας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους σύγκρουσης, κατά τη διάρκεια των “χτυπημάτων” στη Συρία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Οκτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν οι σημερινοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το κέντρο διοικήσεως των τζιχαντιστών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές.

Η Ρωσία απαντώντας σε επικρίσεις για την απόφασή της, λέει πως δρα σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο, αφού έλαβε αίτημα από τη Δαμασκό για ενίσχυση των δυνάμεών της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η καταστροφή των μαχητών και των τρομοκρατών σε εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει «κι όχι να τους περιμένουμε να έρθουν σε εμάς».

Επιπλέον, είπε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται και άλλες χώρες να ενταχθούν στην προσπάθεια αυτή, καλώντας τους αρμοδίους να επικοινωνήσουν με το κέντρο πληροφοριών στην Βαγδάτη που έχει συστήσει η Ρωσία σε συνεργασία με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

ΗΠΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΖΙΧΑΤΖΙΣΤΕΣ ΟΣΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΣΑΝΤ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν μπορεί να νικηθεί στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία προέδρευε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ

Η Ουάσιγκτον, είπε ο Κέρι, θα συνεχίσει να εξαπολύει πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ αλλά είναι είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει θετικά και τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, εάν όμως πλήττουν στόχους σε περιοχές όπου έχει παρουσία το Ι.Κ.

Ο κ. Κέρι είχε συνομιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Λαβρόφ, με έναν Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο να αποκαλύπτει στο Reuters πως του επεσήμανε ότι οι ρωσικές κινήσεις στη Συρία είναι επικίνδυνες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Άρχισαν οι βομβαρδισμοί των Ρώσων στη Συρία, με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για 50 νεκρούς τουλάχιστον και τις ΗΠΑ να καταγγέλλουν ότι οι θέσεις που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι δεν έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα περιμένει τους τρομοκράτες να φτάσουν στη Ρωσία και για αυτό αποφάσισε να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Πάντως ήδη οι Ρώσοι ζήτησαν από τους αμερικανικούς να απομακρύνουν τα μαχητικά τους από την περιοχή, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η ρωσική άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Οι επίσημες ρωσικές πηγές δεν αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα την οποία θα αφορά η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, αλλά η υποβολή του προεδρικού αιτήματος συμπίπτει με την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τόσο ενάντια στο τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος, όσο και ενάντια στους αντάρτες της ένοπλης κοσμικής και μετριοπαθούς ισλαμιστικής αντιπολίτευσης.

Η Δύση, αντιθέτως, μολονότι πλήττει από αέρος το Ισλαμικό Κράτος, θεωρεί ως καταλληλότερη δύναμη για την αντιμετώπισή του στο έδαφος τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης και δεν δέχεται να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Άσαντ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για πράξεις μαζικού σφαγιασμού αμάχων.

Η τελευταία φορά που το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ήταν το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής Προεδρίας, Σεργκέι Ιβάνοφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα