Η περιέργεια η βέλτιστη τροφή για έναν υγιή εγκέφαλο

Ας μη χάσουμε ποτέ την περιέργεια μας. Αυτή είναι που κινεί όλα τα νήματα. Αυτή είναι η βέλτιστη τροφή για τον εγκέφαλο μας.

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τα μωρά είναι υπόδειγμα περιέργειας, υπόδειγμα του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε. Όχι με παθητική αντίδραση στο περιβάλλον αλλά με ενεργές δοκιμές μέσα από την παρατήρηση, την υπόθεση, τον πειραματισμό και το συμπέρασμα. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που επιτρέπουν αυτή την επιστημονική προσέγγιση.

Σε μικρή ηλικία, λατρεύοντας τις φυσικές

επιστήμες και προσπαθώντας να μάθω τον εαυτό μου, ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι είμαι άθεη. Παρότι εκείνος ήταν θρησκευόμενος δεν εισέπραξα κανένα απολύτως κήρυγμα. Τουναντίον το βράδυ στο τραπέζι μου έκανε δώρο το βιβλίο του Φ. Νίτσε Λυκόφως των ειδώλων και μου είπε ¨Εάν είναι να είσαι άθεη τώρα, τουλάχιστον ας είσαι η καλύτερη άθεη.” Δεν μου στέρησε την περιέργεια να εντρυφήσω και να αποφασίσω τι θέλω να είμαι.

Δυστυχώς καθώς μεγαλώνουμε δεν βρισκόμαστε πάντα σε περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν την περιέργεια. Για αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να λειτουργούμε σε περιβάλλοντα που πυροδοτούν την περιέργεια μας. Η περιέργεια είναι η πιο σημαντική τροφή για τον εγκέφαλο Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να διατηρήσει την περιέργεια του, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις φυσικές τάσεις μας για να ανακαλύπτουμε και να εξερευνούμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η ανακάλυψη φέρνει αγαλλίαση και σαν ένα εθιστικό ναρκωτικό η εξερεύνηση δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερη ανακάλυψη καθώς θέλουμε να νιώσουμε ξανά αυτήν την αγαλλίαση.

Με την ηλικία, είναι αλήθεια ότι χάνουμε συναπτικές συνδέσεις. Ωστόσο μερικά μέρη του ενήλικου εγκεφάλου διατηρούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου ενός μωρού, δηλαδή την ικανότητα να αλλάζει η δομή και η λειτουργία του ανταποκρινόμενος στην εμπειρία,            με αποτέλεσμα να μπορούμε να δημιουργούμε νέους νευρώνες και να μαθαίνουμε νέα πράγματα σε όλη μας τη ζωή!

Ζήστε καλή ζωή!

Εξερευνώντας τον κάμπο της Χίου, με έμφυτη περιέργεια και ποδήλατο. Δυο από τους σημαντικότερους κανόνες που αξιοποιούν τη δύναμη του μυαλού. Περιέργεια και άθληση.

Πηγή: healthyvoice.gr

Keywords
Αναζητήσεις
i-periergeia-i-veltisti-trofi-gia-enan-ygii-egkefalo.htm
Τυχαία Θέματα