Η ώρα της αλήθειας στην Ουάσινγκτον με «όπλο» το πλεόνασμα – Λαγκάρντ: Εποικοδομητική συνάντηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μπαράζ επαφών του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσινγκτον, με την ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να πλησιάζει. Η κυβέρνηση έχει «όπλο» στη φαρέτρα της τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα γφια πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ

το 2016, ή 4,19% με όρους μνημονίου.

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Στη δήλωση της όπως διανεμήθηκε από το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».
Στη συνάντηση εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com.
Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε, όπως μεταδίδεται από το www.mignatiou.com, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο κ. Τσακαλώτος έχει σήμερα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, σειρά επαφών, με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η Ελλάδα αναζητεί σύγκλιση για τα μελλοντικά πλεονάσματα, ελπίζωντας σε βραχύβια πλεονάσματα 3,5% και στα μέτρα για το χρέος, με ορίζοντα μια τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συνατηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 22 Μαΐου εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ο Σόιμπλε βλέπει λύση – Ανταλλάσσει “καρφιά” με την Λαγκάρντ – Δικαιώνει Σαμαρά

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ” ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ – ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ “ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ”

Keywords
Τυχαία Θέματα