Η νέα πορεία του Γ.Βαρουφάκη ξεκίνησε από το Βερολίνο

Το νέο κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, τοDiEM25 είναι “στον αέρα”.

Στο “ευρωπαϊκό κίνημα πολιτών” όπως αυτοπροσδιορίζεται έχουν προσχωρήσει μέχρι τώρα 2.000 άτομα, από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα εγγραφών. Ανάμεσα στους μετέχοντες του κόμματος, και ο μουσικός Brian Eno και πολλοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι. Στο νέο του πολιτικό εγχείρημα συμπορεύονται μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλια Ασάνζ, ο γνωστός φιλόσοφος
Σλάβοι Σίζεκ και ο στενός του συνεργάτης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.Στην επίσημη πρώτη του νέου διεθνούς Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM25», ο κ. Βαρουφάκης, παρουσία της συζύγου του, Δανάη Στράτου, και καλεσμένων, μεταξύ άλλων, από το ισπανικό κόμμα Podemos και το γερμανικό Die Linke, μίλησε για την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί», e;ipe.

Από τη σκηνή του ιστορικού θεάτρου Volksbühne, ο κ. Βαρουφάκης αφού απαίτησε μία Ευρώπη δημοκρατική, όπου «όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό», ζήτησε και τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μεγάλη αυταπάτη στη δική μας ΕΕ είναι απλή: υπάρχει προσέγγιση απολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουν να μην υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος σε επίπεδο ΕΕ. Πώς εμείς επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση έγκειται στις απαρχές της ΕΕ. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα καρτέλ των βαρέων οικονομιών. Πολύ μεθοδικά σημειώθηκε η διαδικασία αποπολιτικοποίησης των αποφάσεων. Αυτός είναι φαύλος κύκλος του απολυταρχισμού και της οικονομικής κρίσης. Όσο μεγαλύτερη ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη απολυταρχισμού».

Στη συνέχεια, μίλησε για τον σκοπό το κινήματος, λέγοντας: «Εμείς έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν».

Οσο για το όραμά του για την Ευρώπη, είπε: «Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική ,όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα».

Μετά την ομιλία του κ. Βαρουφάκη, στο βήμα ανέβηκε η συμπρόεδρος του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

——-«Βρισκόμαστε μεταξύ μίας μεταβατικής περιόδου που έχει να κάνει με το κακό παρελθόν και την απογοήτευση. Εγώ πιστεύω ότι θέλουμε περισσότερη κι όχι λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε να έχουμε μία τομή με τον νεοφιλελευθερισμό, μία κοινωνική Ευρώπη για όλους. Άρα χρειαζόμαστε ένα plan C. Ένα κομμάτι θα μπορούσε να είναι μία κοινωνική Ένωση ως μία διαφορετική έκφραση της ιδέας της δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε μια νέα κατανόηση. Η δημοκρατία πρέπει να επανέλθει στα χέρια των πολιτών και να την αφαιρέσουμε από τα χέρια των τεχνοκρατών. Αυτοί που πλήττονται από τις αποφάσεις πρέπει να τις λαμβάνουν», δήλωσε η κυρία Κίπινγκ.

Η επικεφαλής του Die Linke συνεχίζοντας, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος που θα σχετίζεται με τις εναλλακτικές απέναντι στη λιτότητα.

«Θέλουμε δημοκρατία ή λιτότητα. Ίσως να οδηγηθούμε σε ήττα, αλλά τότε θα δούμε τι θα έχουμε επιτύχει. Είτε θα οδηγηθούμε στο καβούκι των εθνικών δημοκρατιών, είτε θα οδηγηθούμε σε μία διεθνή πλατφόρμα. Είτε αδιέξοδο, είτε νέο ξεκίνημα για μία νέα Ευρώπη», πρόσθεσε η κ. Κίπινγκ.

«Ντρεπόμαστε όταν βλέπουμε εκατοντάδες παιδιών και ανθρώπων να πνίγονται. Ντρεπόμαστε όταν βλέπουμε την επίθεση στους Έλληνες και την εξάντληση του κράτους προνοίας στην Ελλάδα με εντολή Βρυξελλών. Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Έτσι αξίζει η Ευρώπη αν επανέλθει στα χέρια των πολιτών της», είπε η Κολάου.

—–Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Μιγκέλ Κρέσπο Ουρμπάν από τους Podemos, λέγοντας πως από το θέατρο της Ρόζας Λούξεμπουργκ αποστέλλεται και ένα μήνυμα στην Ισπανία.

«Πριν λίγο καιρό οι άνθρωποι έλεγαν ότι όταν τα κοινοβούλια γίνονταν θέατρα, τότε θα έπρεπε να κάνουμε θέατρα τα κοινοβούλια και αυτό κάνουμε εδώ. Εδώ κάνουμε μία εκκλησία του δήμου. Εχθές η Μέρκελ ήταν στην Τουρκία προσπαθώντας σαν εξαγοράσει την τουρκική κυβέρνηση για να ασκήσει συνοριακό έλεγχο για να σταματήσει τη προσφυγική ροή. Αν αυτό δεν πάει καλά με την Τουρκία, το ίδιο θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ. Είδα πώς η κυβέρνηση του Βερολίνου φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. Εδώ έχουμε δύο Ευρώπες, δύο μορφές Ευρώπης. Κυνική, των θεσμών που δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενωμένη, αυτή της αλληλεγγύης», είπε ο Ισπανός πολιτικός σε έντονο ύφος που θύμιζε την προεκλογική καμπάνια των Podemos.

Όσο για την Ελλάδα, το στέλεχος του ισπανικού κόμματος είπε ότι πραγματοποιείται τον τελευταίο χρόνο ένα πραξικόπημα, για το οποίο δε χρειάζονται όπλα ή τανκς.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ισπανού Ουρμπάν, τον λόγο πήρε και πάλι ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας: «Όταν ήμουν στο υπουργείο και διαπραγματευόμουν, ένα στέλεχος της Τρόικας παραδέχθηκε σε μία στιγμή ειλικρίνειας και επαγγελματισμού ότι η δική μας Άνοιξη, η Άνοιξη της Αθήνας (σ.σ. παραπέμπει στις λαϊκές εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης) θα πρέπει να καταστραφεί και δε θα πρέπει να μεταλαμπαδευθεί στην Ισπανία».

Λίγα λεπτά αργότερα, φώναξε: «Go Bernie, go», σχετικά με τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς.

Keywords
Τυχαία Θέματα