Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Εισαγγελέας ο Βασίλειος Πλιώτας

Νέα ηγεσία απέκτησε ο Άρειος Πάγος έπειτα από περίπου τρεις μήνες, μετά τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να ορίσει για πρόεδρο του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και για εισαγγελέα τον Βασίλειο Πλιώτα.

Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε στα δύο αυτά πρόσωπα, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, ενώ υπενθυμίζεται πως τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Πλιώτας συγκέντρωσαν από 14 ψήφους, κατά την ψηφοφορία που έγινε από τα μέλη της Διάσκεψης

των Προέδρων της Βουλής.

Ο κ. Τσαλαγανίδης αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος του δικαστικού έτους ενώ ο κ. Πλιώτας σε τρία χρόνια.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, αντιπρόεδρος έως τώρα του Αρείου Πάγου, θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς νομικούς επιστήμονες. Το 2017, είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, στον οποίο τότε πρόεδρος ήταν η κυρία Βασιλική Θάνου. Την Άνοιξη του 2014 είχε αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με βασικό «πρωταγωνιστή» της δικογραφίας τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πλιώτας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θεωρείται επίσης εξαιρετικός εισαγγελέας με σπουδαία νομική κατάρτιση. Έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις και μάλιστα ήταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε ο κ. Τσαλαγανίδης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είχε ζητήσει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα