Η μετοχή της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook, βύθισε τη Wall Street

23:22 3/2/2022 - Πηγή: BankWars

Η μετοχή της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook, βύθισε τη Wall Street.

O Dow Jones υποχώρησε κατά 518,99 μονάδες – 1,46%, στις 35.110,34 μονάδες, o S&P 500 έχασε 2,38% και υποχώρησε στις 4.480,20 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε  3,74%, κλείνοντας  στις 13.878,80 μονάδες.

Η μετοχή της Meta Platforms βυθίστηκε άνω του 26,39%, καθώς τα κέρδη τριμήνου της εταιρείας απογοήτευσαν τους αναλυτές και η προοπτική κερδοφορίας του επόμενου τριμήνου
κινείται επίσης κάτω από τις προσδοκίες. Αυτά, σε αντίθεση με τους άλλους κολοσσούς, Microsoft, Apple και Alphabet που έχουν ανακοινώσει ισχυρά αποτελέσματα και προοπτικές.Αρνητικά από την βύθιση της Meta επηρεάστηκε και ο υπόλοιπος κλάδος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Snap και η Twitter, που ακολούθησαν στη “βουτιά”, με τη Snap να χάνει περί το 23% και την Twitter περί το 5%.ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Τα κέρδη της Meta μειώθηκαν κατά 8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, στα 10,3 δισ. δολ., σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αναμένει όμως και επιβράδυνση στο 3% του ρυθμού ανάπτυξης των εσόδων της στο επόμενο τρίμηνο, τα οποία εκτιμά ότι θα είναι 27 έως 29 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για πάνω από 30 δισεκατομμύρια.

Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

Επίσης, οι μεγάλες επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του metaverse, η μείωση των διαφημιστικών εσόδων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, WhatsApp) και ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός από πλατφόρμες όπως το Tik Tok (όπου προβάλλονται δημοφιλή ιδίως στους νέους βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων) και το YouTube, συνέβαλλαν στην αρνητική εικόνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε «ενθαρρυμένος από την πρόοδο που κάναμε τον τελευταίο χρόνο» και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε το 2022 καθώς δουλεύουμε για τη δημιουργία του metaverse». Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική Meta Reality Labs, που έχει αναλάβει τον τομέα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και παρουσίασε για πρώτη φορά ξεχωριστά οικονομικά αποτελέσματα, εμφάνισε αυξημένες καθαρές ζημιές 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, έναντι ζημιών 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ο Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι ο τομέας αυτός της εταιρείας δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρος «στο κοντινό μέλλον», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι επενδύσεις στο metaverse θα αποδώσουν τελικά (κερδοφόρους) καρπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα