Η Μέση Ανατολή εκτοξεύει σε υψηλό 6μήνου το πετρέλαιο
Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι τα αντίποινά του για τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο «μόλις ξεκίνησαν», αυξάνοντας την προοπτική νέας αστάθειας στη Μέση Ανατολή.
Το West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 4,3% τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στις μάχες που ξεκίνησαν το Σάββατο και αναζωπύρωσαν μια σύγκρουση με ευρείες επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Τα συμβόλαια του Brent
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση όλων των εποχών με περισσότερους από 300.000 εφέδρους του στρατού, καθώς επιτίθεται στη Γάζα από αέρος και θαλάσσης, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υπόσχεται να «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Η Χαμάς απείλησε να εκτελέσει ομήρους.
Η σύγκρουση έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα του πετρελαίου, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις τον περασμένο μήνα, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες βάρυναν το ράλι που στηρίχθηκε από τις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο είναι περιορισμένος, το ξέσπασμα του πολέμου που έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1.500 θανάτους απειλεί να εμπλέξει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν. Τυχόν αντίποινα κατά της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, έναν ζωτικό αγωγό που μεταφέρει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση είχε απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει. Το Ιράν αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι εμπλέκεται στην επίθεση.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει γίνει μια σημαντική πηγή επιπλέον αργού φέτος, προσφέροντας ανακούφιση στις κατά τα άλλα σφιχτές αγορές, αλλά οι πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις αποστολές.
«Όταν βλέπαμε συγκρούσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ στο παρελθόν, το πριμ τιμής που είδαμε να ενσωματώνεται στις τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά προσωρινό» λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου στην προσφορά, δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα στην Commonwealth Bank of Australia, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα «πραγματικό σενάριο όπου θα υπάρξει αναστάτωση ανάλογα με το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα κατά του Ιράν», ανέφερε.
Η σύγκρουση έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης και της προσφοράς, με τον ΟΠΕΚ να αυξάνει τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ισραήλ: Βρήκαμε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς, κλείνουμε το πέρασμα της Αιγύπτου – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
- ΔΕΗ για «Κωτσόβολος»: Δεν καταθέσαμε δεσμευτική προσφορά, συμμετέχουμε στη διαδικασία
- Cruise lines redesign their itineraries amid Israeli-Palestinian escalating tension
- ΔΕΗ και Quest επισήμως στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος
- Οικογιορτή Γαλλικού ποταμού την Κυριακή
- Κωτσόβολος: Αρκετοί οι μνηστήρες – Η ανακοίνωση της Currys
- Μελέτη: Οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες είναι τοξικές
- Νέα εφαρμογή στο κινητό θα βάζει τέλος στην προσκόμιση εγγράφων - Τι είπε ο Δ. Παπαστεργίου στο Open
- Ισραήλ: Η πολεμική αεροπορία μεταφέρει στρατιωτικούς και εφέδρους από την Ευρώπη για να ενταχθούν στον στρατό
- Currys: Έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές για την Κωτσόβολος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει ότι έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Κωτσόβολος
- Διαδικτυακή Ημερίδα του Ομίλου της EPSILON NET και της DIGINET
- Φ. Καραβίας:Τερματίζεται η μακρά περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα αποτελούσε αρνητική ευρωπαϊκή εξαίρεση
- Ίδρυμα Ωνάση: Η «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975»
- Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει Ισραηλινούς ομήρους – Πάνω από 1.600 οι νεκροί
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης 10 Οκτωβρίου 2023
- Η Μέση Ανατολή εκτοξεύει σε υψηλό 6μήνου το πετρέλαιο
- Άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια με οδηγό το Τόκιο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Η Μέση Ανατολή εκτοξεύει σε υψηλό 6μήνου το πετρέλαιο
- Άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια με οδηγό το Τόκιο
- Φ. Καραβίας:Τερματίζεται η μακρά περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα αποτελούσε αρνητική ευρωπαϊκή εξαίρεση
- Διαδικτυακή Ημερίδα του Ομίλου της EPSILON NET και της DIGINET
- Ίδρυμα Ωνάση: Η «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975»
- ΔΕΗ: Επιβεβαιώνει ότι έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Κωτσόβολος
- Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει Ισραηλινούς ομήρους – Πάνω από 1.600 οι νεκροί
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης 10 Οκτωβρίου 2023
- Quest: Κατέθεσε τελική προσφορά για Κωτσόβολο – Αβέβαιη η σε οριστική συμφωνία
- Ανοδική αντίδραση στη Wall Street κόντρα στους φόβους του πολέμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο: Πόσο χάνουν από τα υψηλά τους τράπεζες-blue chips
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στη Ρουμανία για συνομιλίες με τον ομόλογό του
- Αύριο στις 21:15 το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας
- Φ. Καραβίας: Το μήνυμά του για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank
- Εκπαίδευση τυποποίησης ΝATO στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη
- EPSILON NET & DIGINET: Διαδικτυακή Ημερίδα «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ»
- Mε ενεργειακό πρότυπο ISO 50001, ο όμιλος ΟΠΤΙΜΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ
- ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2023, πληθωρισμός 4,1%
- Τροποποίηση του κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας
- ΔΝΤ: Ανάμεσα στις χώρες με τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς η Ελλάδα - Η παγκόσμια εικόνα