Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

11:49 3/4/2015 - Πηγή: BankWars

Τη δική της “Μεγάλη Εβδομάδα” ετοιμάζεται να διανύσει η ελληνική οικονομία για άλλη μια φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς όσο και αν ακούγεται κλισέ, δυστυχώς αποτελεί την πραγματικότητα.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν είναι θετικά, με το Brussels Group να μην ικανοποιείται από το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Πάντως είναι γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να συνδέσει το όνομά

του με ένα “ατύχημα” που θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για αυτό και οι ψυχραιμότεροι εκτιμούν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία και θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Η κρισιμότερη ημερομηνία είναι η Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 450 εκ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ το διήμερο 8-9 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Euro Working Group για να εξετάσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλλει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η πληρωμή θα γίνει κανονικά, ωστόσο κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης προειδοποιούν ακόμη και με στάση πληρωμών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για εκταμίευση ενός ποσού προς την Ελλάδα, γεγονός που εντείνει τον εκνευρισμό και την αβεβαιότητα για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι – έστω και την τελευταία στιγμή – θα υπάρξει συμφωνία, με τους εταίρους – δανειστές να δίνουν στην Ελλάδα έστω το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί, καθώς η μεγάλη κρισάρα είναι το καλοκαίρι. Τότε θα κριθεί η πορεία της οικονομίας, το εάν θα καταγράψουμε πρωτογενές πλεόνασμα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και βεβαίως την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η διάσταση στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, ακόμη και εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Από τη μία πλευρά συναντάμε τη σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε και από την άλλη την πιο χαλαρή στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, ώστε να κριθούν οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημαντική παράμετρο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει θέμα με τις πληρωμές του ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα θα λάβει τα 1,9 δις. ευρώ, ενώ και οι Κινέζοι ενδέχεται να λάβουν μέρος στο ρολάρισμα των εντόκων γραμματίων τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα