Η “μάχη” για την Creta Farms – Οι ενδιαφερόμενοι και ο ΝΙΚΑΣ

Καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι τράπεζες για την “αλλαγή σελίδας” στην Creta Farms είναι η  Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ενώ στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με βάση τα άρθρα β και δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την εταιρία έχουν ο όμιλος Θεοδωρόπουλου (Chipita – ΝΙΚΑΣ), η Impala Invest του Δημήτρη Bιτζηλαίου, η HIG, η Lime Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Δωδώνης

και ο όμιλος Θ. Δουζόγλου.

Tην ερχόμενη Τρίτη η  ΝΙΚΑΣ θα αποφασίσει εάν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, ενώ έχει προβεί ήδη σε κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς.

Η μη δεσμευτική προσφορά της ΝΙΚΑΣ έχει πάντως συζητηθεί στην αγορά, καθώς υπάρχουν ακόμα “εκκρεμότητες” με τις τράπεζες, ενώ και η δημοσιοποίηση του θέματος του πρώην πλέον Προέδρου κ. Γιώργου Νίκα με τις “εκκρεμότητες” στην Αμερικανική Δικαιοσύνη έχει δημιουργήσει ζητήματα αξιοπιστίας.

Στη δημοσιότητα έχουν βγει ειδήσεις για απόσυρση του ενδιαφέροντός της ΝΙΚΑΣ για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η εμπλοκή συγγενούς τραπεζικού στελέχους, που ενδεχομένως να δημιουργεί “ασυμβίβαστα”.

Η ΝΙΚΑΣ έχει ήδη μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα και θα πρέπει να κρατήσει δυο εργοστάσια σε μια αγορά μόλις 300 -350 εκ. ευρώ. Βέβαια έχει  πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και γιαυτό, όπως αναφέρεται από τους ανταγωνιστές της,   θα ενδιαφερόταν μόνο για μια παρελκυστική διαδικασία που μετά από μια απαξίωση της Creta Farms θα μπορούσε οδηγήσει σε απαξίωση και εκκαθάριση «δια διαμελισμού» της εταιρίας. Τότε θα μπορούσε να προκριθεί, όπως τονίζεται, ως έσχατη λύση μια εξαγορά και μεταφορά μηχανημάτων από την Κρήτη και την Creta Farms. Εφόσον μάλιστα συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα «βόλευε» μια ανταγωνίστρια εταιρία η απόκτηση brands, όπως το «Εν Ελλάδι» που αποτελεί ισχυρό και αναγνωρίσιμο σήμα με εξαγωγικό προσανατολισμό και φέρεται να αποτιμάται κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλος ένα λόγος που η αγορά εκτιμά ότι βαρύνει για τις επιλογές της ΝΙΚΑΣ είναι το ότι βασικός μέτοχος της Chipita, που ελέγχει τη ΝΙΚΑΣ είναι ο όμιλος Olayan από τη Σαουδική Αραβία. Μια χώρα που η κατανάλωση χοιρινού απαγορεύεται λόγω θρησκείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα