Η λιτότητα θα συνεχιστεί πιστεύουν 9 στους 10 Ελληνες – Σε λάθος δρόμο η χώρα λέει το 67% – ‘Ερευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

14:26 6/9/2018 - Πηγή: BankWars

Εννέα στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η Ελλάδα έχει ακόμα Γολγοθά μπροστά της, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 89% εκτιμά πως η λιτότητα θα συνεχιστεί.

“Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι το τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου, παρά την βελτίωση των αξιολογήσεων για την πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν”.

Ενδιαφέρον

παρουσιάζει και το στοιχείο ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εκφράζουν την πεποίθηση ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, το πανηγυρικό κλίμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 67% υποστηρίζουν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η έρευνα διεξήχθη μια εβδομάδα μετά το «τέλος των Μνημονίων» και συγκεκριμένα το διάστημα 28-30 Αυγούστου.

Καθολικό είναι, επίσης, το αίτημα για καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Πάνω από 7 στους 10 (72%) θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων όπως πχ με τη ΓΣΕΕ ή δεν το κρίνετε σκόπιμο;”, το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα έπρεπε, ενώ μόλις 15% εκτιμά ότι τέτοιες συναντήσεις δεν είναι σκόπιμες. Ενδιαφέρον έχουν οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων (αθροιστικά 30%) θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προσλαμβάνουσες και τις αντιλήψεις μεταξύ των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Διαφοροποιήσεις που σίγουρα αδυνατίζουν τον ειδικό τους ρόλο στη χώρα και αναδεικνύουν και την «απόσταση» δικαιωμάτων και συνθηκών εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα