Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Π.ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

Δύο κορυφαίοι παράγοντες του διεθνούς οικονομικοπολιτικού “συστήματος”, ο Τζωρτζ Σόρος και ο Πωλ Κρούγκμαν, επισημαίνουν ότι είναι λάθος η πολιτική της Γερμανίας που έχει επιβάλλει τη λιτότητα στον ευρωπαικό νότο, σαν μέσο πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Και οι δύο, επισείουν τον κίνδυνο της ανόδου των ακροδεξιών στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Σόρος, η Γερμανία κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν οι Γάλλοι μετά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο με τις πολεμικές αποζημιώσεις, προκαλώντας την άνοδο του Χίτλερ.

Η πολιτική της Μέρκελ

δεν απέχει από τα λάθη των Γάλλων, εξηγεί ο μεγαλοεπενδυτής, γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα έπρεπε ήδη να προβληματίσει τη γερμανική πολιτική.

Το οικοδόμημα του ευρώ στηριζεται σε εσφαλμένες βάσεις, καθώς προβλέφθηκε η δημιουργία μίας ενιαίας κεντρικής τράπεζας χωρίς ενιαίο υπουργείο Οικονομικών. Το κρατικό χρέος έχει ονομαστική αξία σε ένα νόμισμα που δεν ελέγχει καμία χώρα, καθιστώντας έτσι μεγαλύτερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Η ατελής αυτή ένωση κρατών – οικονομιών μπορεί εύκολα να καταστραφεί, αναφέρει ο Σόρος.

Η άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγων οδηγεί ατύπως σε μία επανάληψη του λάθους των Γάλλων που ζητούσαν τις πολεμικές αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να ανέλθει στην εξουσία ο Χίτλερ προκαλώντας και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Σόρος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ευρώ μπορεί να καταστρέψει συνολικά την ΕΕ, καθώς από την ευρωκρίση η ένωση έχει μετατραπεί σε μία σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών χωρών που δεν είναι ούτε οικειοθελής ούτε ισότιμη.

Την άποψη ότι η πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη απέτυχε, εκφράζει νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

“Η λιτότητα με τη μορφή ενός… ροπάλου του μπέιζμπολ που προκαλεί σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι έχει τελειώσει!”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Μπορεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη να κερδίζει έδαφος μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, ωστόσο οι προκλήσεις, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν έχουν ξεπεραστεί. Οι φόβοι αυτοί παραμένουν”, αναφέρει.

“Τα τελευταία χρόνια, τώρα που σταματήσαμε να το κάνουμε, αρχίσαμε να νιώθουμε καλύτερα”, σχολιάζει.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει πως ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κατόρθωσε να παράσχει ένα πολύ σημαντικό στήριγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, συνεχίζει, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας δεν κατόρθωσαν επί της ουσίας να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Original article: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Π.ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα