Ισχυρό πλήγμα (-5,31%) στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας – Στη δίνη της κυβερνητικής κρίσης

11:17 3/7/2013 - Πηγή: BankWars

Βουτιά σημείωσε το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας εν μέσω κυβερνητικής κρίσης μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και κυβερνητικού εταίρου Paulo Portas.

Στη Λισαβόνα ο δείκτης PSI 20 υποχώρησε -5,31% στις 5.236,49 μονάδες με τις μετοχές των τραπεζών να “γκρεμίζονται”. Η Banco Comercial Portuges SA έχασε 12%, ενώ η Banco Espirito Santo SA υποχώρησε σε ποσοστό 9%.

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7% εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά φέτος η απόδοση

του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Πορτογαλία αναστάτωσε τα χρηματιστήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη. FTSE 100 -1,17% στις 6.230 μονάδες, DAX -1,03% στις 7.829, CAC 40 -1,08% στις 3.702.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Πορτογαλίας φαίνεται να οδεύει πλέον προς κρίση, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της μέσα σε λίγες μόλις ώρες, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια για αποσταθεροποίηση της περιφέρειας του ευρώ, τη στιγμή που η Λισαβόνα προσπαθούσε να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εικόνα σύντομης επιστροφής της στις αγορές κρατικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βιτόρ Γκασπάρ, σύμβολο της σκληρής λιτότητας στη χώρα, υποχρεώθηκε σε παραίτηση δύο ακριβώς χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπό την πίεση των κοινωνικών αναταραχών, της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών της ίδιας της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Πάολο Πόρτας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του δεξιού κόμματος CDS – PP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας της Πορτογαλίας. Χωρίς τη στήριξη του CDS-PP, η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, χάνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η απειλή της πολιτικής αστάθειας δεν είναι επιθυμητή για τη χώρα τη δεδομένη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα