Η κυβέρνηση υποχώρησε στους δανειστές για την Α’κατοικία για να πάρει 970 εκατ. από τα ομόλογα και έγκριση για 120 δόσεις σε Ταμεία – Εφορία

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου η έγκριση για την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ώστε να ακολουθήσει αμέσως μετά η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Έτσι ερμηνεύεται η νέα υποχώρηση που η κυβέρνηση έκανε χθες στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της Α’ κατοικίας, μειώνοντας το όριο οφειλών για τα επαγγελματικά δάνεια από τις 130.000 στις 100.000 ευρώ.

Κάνουμε τις αλλαγές «για να πάρουμε το

πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Λίγο νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έλεγε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SSM εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες.

«Ψαλιδίζουν» οι δανειστές την προστασία της Α’ κατοικίας: Στα 100.000 το όριο προστασίας για επιχειρηματικά δάνεια

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα καλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις και θα προβλέπει μείωση έως και μηδενισμό των προσαυξήσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα προβλέπεται ως επιλογή ο επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ και «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τις οφειλές του 2017 και του 2018 θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων στη λήξη της ρύθμισης, ώστε ο οφειλέτης να έχει κίνητρο να είναι συνεπής. Η διάρκεια ισχύος της ρύθμισης θα είναι για όλους τρίμηνη.

Την ίδια διάρκεια αναμένεται να έχει και η ρύθμιση για χρέη προς την εφορία, στην οποία όμως ο μέγιστος αριθμός δόσεων αναμένεται να φθάσει τις 120 σε συνάρτηση με την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα τεθούν και για την ένταξη στη ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπορέσουν να συμπεριληφθούν και φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα