Η καταπληκτική ομιλία Τσίπρα στις Πρέσπες – Πατριωτική-αμοιβαία επωφελής συμφωνία για τους δύο λαούς

“Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της ΠΓΔΜ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

«Είμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων που βασανίστηκαν από τη διχόνοια του εθνικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας. Λαούς που χτυπήθηκαν από αδελφοκτόνες συρράξεις και αλλαγές συνόρων καθώς και από παραχαράξεις της ιστορίας».Ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Ζ. Ζάεφ τόνισε ότι «είμαστε εδώ και να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον».«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές για να ανοίξουμε το δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Θύμισε ότι όταν συναντήθηκε πρώτη φορά πριν από έξι μήνες με τον Ζ. Ζάεφ πολλοί λίγοι πίστευαν ότι «θα τα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω 26 χρόνια άγονης αντιπαράθεσης». Ευχαρίστησε τους δυο υπουργούς Εξωτερικών για την προσπάθεια που έκαναν, αλλά και τον ΟΗΕ και τον Μ. Νίμιτς που 24 χρόνια προσπάθησε για τη λύση. Θύμισε δε ότι σήμερα είναι τα γενέθλιά του.

Όπως είπε είναι μια δίκαιη συμφωνία που σέβεται τις αξίες των λαών. «Μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών, να τους ζητήσουμε να την διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις.

«Στη συμφωνία καθρεφτίζονται οι ψυχές των δυο λαών. Σε κάθε άρθρο της διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δυο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες ευαισθησίες των πολιτών. Αυτές οι ευαισθησίες υπήρξαν και ο οδηγός μας στη συγγραφή της συμφωνίας και θα παραμείνουν για να γίνει βιώσιμη η συμφωνία, να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας».

Αυτός είναι, όπως είπε, ο λόγος που δίνεται βάρος στα έργα υποδομών μεταξύ των χωρών.

«Εχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει μετέωρο το βήμα που γίνεται σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα.

Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και μοναδικός δρόμος είναι μια συνεκτική στρατηγική διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε. Μια στρατηγική κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε λάτρης της βαλκανικής μουσικής και υποστήριξε ότι εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. «Ένα τέτοιο καινούργιο τραγούδι αρχίζουμε να γράφουμε εδώ στις Πρέσπες. Στόχος να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες και στις δυο γλώσσες, από τους δυο λαούς».

Κάνουμε το πρώτο βήμα για αυτό το μέλλον. Ενα βήμα γενναίο, ιστορικό και αναγκαίο”

Ζόραν Ζάεφ: Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα