Η Γερμανία εκβιάζει την ευρωζώνη – Θέλει bail in στις τράπεζες από το 2015

Να επιβληθούν απώλειες στους μεγάλους καταθέτες και τους μετόχους των προβληματικών τραπεζών από το 2015 απαιτεί το Βερολίνο, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να δώσει την έγκριση της για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης, όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της Ε.Ε.

Η Γερμανία επί της ουσίας εκβιάζει τους εταίρους της, ενώ στο παρελθόν έχει προβάλλει μια σειρά από απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων να χρησιμοποιούν οι χώρες δικούς τους πόρους για να καλύψουν το κόστος από ένα “λουκέτο” σε μια τράπεζα ή να περιοριστεί η αρμοδιότητα του νέου μηχανισμού στις 150 μεγαλύτερες τράπεζες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, πίσω από την απαίτηση του Βερολίνου να ισχύσουν τρία χρόνια νωρίτερα οι κανόνες για το “bail-in” κρύβονται δύο βασικές ανησυχίες.

Η πρώτη είναι ότι το Βερολίνο δεν θέλει να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για το αν πρέπει να κλείσει μια γερμανική τράπεζα και η δεύτερη ότι δεν θέλει να πληρώσει τον λογαριασμό για τις προβληματικές τράπεζες άλλων χωρών.

Original article: Η Γερμανία εκβιάζει την ευρωζώνη – Θέλει bail in στις τράπεζες από το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα