Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 2,5 ΔΙΣ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ

17:40 8/4/2014 - Πηγή: BankWars

UPD: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό».

Το απόγευμα, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τις εξελίξεις όσον αφορά στο 5ετές ομόλογο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για πολύ θετικές εξελίξεις, τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική έκδοση είναι ισχυρότατο και οι προσφορές για τα 2,5-3 δισ. ευρώ που ζητά η Αθήνα ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 16 δισ. ευρώ.

Αύριο στις 9:00 ώρα Λονδίνου (11:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 5ετές ομόλογο, η έκδοση του οποίου σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια.

Ο στόχος της έκδοσης είναι στα 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το δημόσιο θα κάνει αποδεκτές και υψηλότερες προσφορές.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή στις διεθνείς τράπεζες για 5-ετή ομολογιακή έκδοση και υπό το αγγλικό δίκαιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και η Morgan Stanley.

Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο ενώ, αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης, την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan, θα οριστεί το επιτόκιο.

Ξεκίνησε το premarketing για το ομόλογο

Ξεκίνησε η διαδικασία του pre marketing για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.

Οι τράπεζες που ενεργούν ως διαχειριστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου ανοιξαν πριν από λίγο τη διαδικασία, ενημερώνοντας τους πελάτες τους να δώσουν εύρος προσφορών και τιμής. Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 (ώρα Λονδίνου).

Την Πέμπτη η έκδοση, λέει το Reuters

Την Πέμπτη θα ξεκινήσει η έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Αθήνα, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, δυο πηγές από την αγορά και μια κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών για την έκδοση θα ανοίξει την Πέμπτη ενώ στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αργότερα εντός της ημέρας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Παράλληλα, οι πηγές του πρακτορείου κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα είναι επιτυχημένη η έκδοση.

«Θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν του κουπόνι στο 5ετές ομόλογο κλείσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 5,3%», σημείωσε η πηγή του πρακτορείου.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Δεν επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την έξοδο της χώρας στις αγορές σήμερα. Επιμένει ότι ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα γίνει μετά το Πάσχα.

Η Ελλάδα στις αγορές! Το ενδιαφέρον στο εξωτερικό είναι έντονο, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μετάσχουν στην έκδοση. Οι πληροφορίες από τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούν το επιτόκιο ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 2 – 3 δισ. ευρώ στη ζώνη του 5,25%, χωρίς να λείπουν και οι περισσότερο αισιόδοξοι που μιλούν για κάτω του 5%.

Με μία έκτακτη είδηση που μετέδωσε χθες η Wall Street Journal προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων “μακράς διάρκειας” την Τετάρτη», για να ακολουθήσει με διαφορά λίγων λεπτών και το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Στην επικείμενη έκδοση αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα». «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, συνδυάζεται με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή.

Αν ανοίξει το βιβλίο προσφορών από σήμερα Τετάρτη και την Παρασκευή φανεί ότι η νέα έκδοση υπερκαλύπτεται με καλό, κάτω ίσως του 5% επιτόκιο, , τότε το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου αποκτά νέες διαστάσεις και περιεχόμενο, καθώς η Αθήνα πλέον αναμένει και ένα «νεύμα» για έμπρακτη οικονομική υποστήριξη της χώρας εκ μέρους των Eυρωπαίων δανειστών της, με νέα ελάφρυνση του δανειακού βάρους.

Πάντως, σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση επιμένει ότι ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα γίνει μετά το Πάσχα.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

“Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων “μακράς διάρκειας” την Τετάρτη, αναφέρουν πηγές».

Αυτή την έκτακτη είδηση δημοσίευσε πριν από λίγα λεπτά στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal. Tην είδηση για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου μετέδωσε, μάλιστα, με διαφορά λίγων λεπτών και το πρακτορείο Dow Jones Newswire.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν την Παρασκευή 11 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη της Καγκελαρίου Angela Merkel στην Αθήνα.
Στην επικείμενη έκδοση αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα». «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.

Το ενδιαφέρον στο εξωτερικό είναι έντονο, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μετάσχουν στην έκδοση λόγω ενστάσεων της ΕΚΤ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι πληροφορίες από τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούν το επιτόκιο ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 2 – 3 δισ. ευρώ στη ζώνη του 5,25%, χωρίς να λείπουν και οι περισσότερο αισιόδοξοι που μιλούν για κάτω του 5%.

Original article: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 2,5 ΔΙΣ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα