Η Ελλάδα στη “Βαβέλ” των δανειστών – Αναπάντητα ερωτήματα μέχρι τον Αύγουστο

Μία σύγχρονη Βαβέλ που την απαρτίζουν παράγοντες και αντικρουόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων στα Δάνεια – Χρέη της Ελλάδας, έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τον Αύγουστο, όπου προβλέπεται η έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο, έχουν να διευκρινιστούν και να αποφασιστούν, μέσα από συμβιβασμούς, οι περισσότερες από τις πτυχές της νέας πορείας της χώρας και της οικονομικής της επιβίωσης.

Ποιές και πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος ώστε να περισσεύουν χρήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας; Πότε θα έχουμε εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων; Θα έχουμε τελικά έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, που να συνάδει με τις εκτιμήσεις της ευρωπαικής πλευράς; Θα τα βρουν τελικά η Γερμανία με τη Γαλλία στο θέμα “χρέος” με τη σύνδεση χρέους – ανάπτυξης, όπως προτείνει η Γαλλία;Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν και σήμερα, μετά τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην “ελληνική υπόθεση”, με τους δανειστές να μην έχουν ακόμα συγκεκριμένες απαντήσεις. Ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, το ΔΝΤ διατηρεί στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων την πρότασή του για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 ή εναλλακτικά για την μη εφαρμογή αντίμετρων.Λαγκάρντ, Τόμσεν, Σεντένο, Σολτς, Μοσκοβισί, Λε Μερ περιγράφουν με ήξεις – αφίξεις στην Ουάσιγκτον, ένα καλό κλίμα για την Ελλάδα και ένα “καλό τέλος – έξοδο” από τα Μνημόνια, με πολλά όμως αναπάντητα ερωτήματα στο “πως” και ¨με ποιούς όρους”.Ένα από αυτά τα ερωτήματα αφορά και στις τράπεζες, καθώς σε ερώτηση στον Π.Τόμσεν “αν επιμένει το ΔΝΤ στην άποψη πως θα χρειαστούν οι τράπεζες 10 δισ”, η απάντηση ήταν “θα περιμένω τα stress test”.Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥΤην επιτάχυνση των διαδικασιών και των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, συζήτησαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Χουλιαράκης, Μετά τη συνάντηση η κ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ”. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στην λήξη του», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η λύση θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες. Ο Όλαφ Σόλτς τόνισε πως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.

Ο Π.ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του» και αισιοδοξία για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Όλοι οι εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου και οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σε αυτό το πνεύμα»

Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι συνολικά για την Ευρωζώνη «μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα της όποιας αλλαγής ή παράταση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που σημαίνει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας εγκαίρως, να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο γαλλικός μηχανισμός φαίνεται πως είναι μια καλή βάση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΜΕ ΜΕΡ

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πλησιάζουμε το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να «σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος». «Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ο Μ.ΣΕΝΤΕΝΟ

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες»: την απάντηση αυτή δίνει ο Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στο CNBC, γεγονός που του επιτρέπει να συμπεράνει ότι «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο». Κατά την άποψη του προέδρου του Eurogroup, «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια».

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα