Η Ελλάδα χάνει την πρώτη θέση στις ιχθυοκαλλιέργειες από την Τουρκία – Τα χρέη των εταιρειών στις τράπεζες

Την πρωτιά στην παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι έχασε η Ελλάδα από την Τουρκία σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν πως λόγω της οικονομικής κρίσης η χώρα έχασε την πρωτιά σε δύο από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά προϊόντα της.

Σε δημοσίευμα τους, οι Financial Times επισημαίνουν πως

σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, FAO, η Ελλάδα λόγω της «πίεσης» στη χρηματοδότηση των τραπεζών και την μειωμένη ζήτηση στην Μεσόγειο, έχασε την πρώτη θέση στις εξαγωγές των συγκεκριμένων ειδών ψαριού.

«Μέχρι πέρσι η Ελλάδα κατείχε ηγετική θέση στην εν λόγω ευρωπαϊκή βιομηχανία, που ανέρχεται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, η παραγωγή της χώρας σε λαβράκι και τσιπούρα προβλέπεται να μειωθεί 7% στους 94.000 τόνους το 2013», αναφέρουν οι FT και σημειώνουν πως «αντιθέτως η Τουρκία πιθανότατα θα αυξήσει την παραγωγή της 12% και πλέον στους 108.000 τόνους».

Γιατί η τσιπούρα και το λαβράκι είναι τόσο σημαντικά για την Ελλάδα

«Τα ψάρια, ειδικά από τις ιχθυοκαλλιέργειες για τσιπούρα και λαβράκι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας μετά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, μεγαλύτερο και από τις εξαγωγές ελαιόλαδου και τυριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου, ΟΠΕ», σημειώνουν οι FT και αναφέρονται στις ελληνικές εταιρείες εξαγωγής των συγκεκριμένων ψαριών που έχουν βάλει «λουκέτο» ή βρίσκονται στα πρόθυρα, τονίζοντας παράλληλα πως «από την άλλη μεριά η τουρκική βιομηχανία υποστηρίζεται από μια οικονομία σε ανάπτυξη και έχει την στήριξη της κυβέρνησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα