ΟΛΑΝΤ: Πρώτα οι δεσμεύσεις, μετά το χρέος – Στήριξη για τα “κόκκινα δάνεια” – Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων

(upd)Αυστηρό μήνυμα στους δανειστές ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόγραψε πρόγραμμα διάσωσης και όχι σύμφωνο παράδοσης της Ελλάδας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα

κατάφερε να βγει αλώβητη από τα σχέδια ακραίων κύκλων τον Ιούλιο, με τη στήριξη της Γαλλίας, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτά τα σχέδια παραμένουν στο τραπέζι.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, στο οποίο έχει σημειωθεί εμπλοκή κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

“Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει ανεκτή”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι “αυτό που ζητά η Ελλάδα δεν είναι να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της αλλά να υπάρχει ευελιξία και αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Θα πρέπει να ξαναβρούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση”.

«Τόσο η οικονομική κρίση που παραμένει ως μια απειλή στην Ευρωζώνη, αλλά και η κρίση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή όσο όμως και η προσφυγική κρίση που μας απειλεί, είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και ευελπιστούμε και πιστεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μια χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στη διαχείριση και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων.

» Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Και αποφασίσαμε τελικά έναν δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει, είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης και οφείλω να πω δεν φαίνεται ότι τα έχουν εγκαταλείψει. Ενδεχομένως και ακόμα να τα έχουν αυτά τα σχέδια, να θέλουν να τα επαναφέρουν στο τραπέζι.

» Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι το μήνυμα ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρωζώνης και της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτήν την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση όμως για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα.

» Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης.

» Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη.

» Η Γαλλία αποτελεί για εμάς έναν πολύτιμο εταίρο στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά και με επιτυχία όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, ενώ για το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι εφοσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για αυτό. Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τόνισε ο Ολάντ και θα αξιολογήσουμε όσα έχουν γίνει και όσα δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη.

O Ολάντ ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την αλληλεγγύη που έδειξε σχετικά με το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Γαλλία.

Αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν τους δύο λαούς, από τα χρόνια ακόμα του Σαρλ Ντε Γκωλ, που επίσης είχε επισκεφθεί την Αθήνα, λέγοντας ότι οι τύχες των δύο λαών είναι αλληλένδετες.

Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την υπεύθυνη στάση» που έδειξε στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει μπροστά μια αξιολόγηση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση να εφαρμόσει.

«Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα; Κινητοποιήθηκα γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόστατο κομμάτι της Ευρώπης. Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί» σημείωσε.

Για το προσφυγικό εξήρε την προσπάθεια των ελλήνων να φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δημιουργία hotspots, συνεργασία με Τουρκία, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο κλπ).

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία, που κόστισε τη ζωή 42 ανθρώπων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Γνωρίζω τι υπέστη ο ελληνικός λαός και χρειαζόταν θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, τόνισε ο Hollande, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική η υποδοχή της Ελλάδας.
H Ευρώπη είναι Δημοκρατία είναι Ανάπτυξη, αυτές τις αξίες πρέπει να εκπροσωπήσουμε, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Η χαρά μου θα ήταν πλήρης εάν δεν είχε συμβεί σήμερα στη Γαλλία ένα δυστύχημα με 40 θύματα», σημείωσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στο πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η παρουσία του Προέδρου Hollande στην Αθήνα είναι μήνυμα για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΑΝΤ

Στο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για σήμερα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου, ομιλία στη Βουλή, περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του και της γαλλικής αντιπροσωπείας. εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα, συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας στη Γαλλική Σχολή Αθηνών και επίσκεψη στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών “Κοραλλία”.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ…ΤΡΕΝΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς τόνισε ότι με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ολάντ έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του την επομένη του δημοψηφίσματος όταν ένωσε «τις πολιτικές οικογένεις της χώρας» και τους τόνισε τον σύνδεσμό τους με την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό σχολίασε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα, γαλλικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 12.000 Έλληνες και θα ήθελα να πολλαπλασιαστούν αυτές οι επιχειρήσεις».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Ολάντ επεσήμανε πως γνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τις μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζοντας πως αν και θα χρειαστεί και άλλη προσπάθεια το επόμενο βήμα θα είναι να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

“Η Γαλλία πάντα ήταν στις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της χώρας σας. Η Γαλλία είναι και αυτή βεβαίως μια χώρα που ζητά από την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, είναι όμως και μια χώρα που μπορεί να πείσει τους υπολοίπους της ευρωζώνης ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και νομίζω ότι αυτό φάνηκε την 13η Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής”, είπε χαρακτηριστικά ο Φρ. Ολάντ.

Ο ίδιος όμως αναφέρθηκε και στο θέμα της επίσκεψής του που έχει και οικονομικό χαρακτήρα καθώς συνοδεύεται από τουλάχιστον 70 Γάλλους επιχειρηματίες. “Η επίσκεψή μου όμως σήμερα έχει και έναν άλλο σκοπό. Να δείξει ότι μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί φυσικά το ζητούμενο εδώ είναι η ανάπτυξη, είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν είναι μόνο η πειθαρχία ακόμα κι αν η πειθαρχία είναι απαραίτητη”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

“Είμαι επικεφαλής μιας γαλλικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών αλλά και μελών του κοινοβουλίου όλων των παρατάξεων και το μήνυμα είναι σαφές. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα έρχεται διακοπές εδώ, αλλά επενδύει κιόλας”.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Γάλλος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της χώρας μας ώστε να φυλάσσονται επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε πως θα πρέπει να οργανωθούν χώροι υποδοχής και οι πρόσφυγες να συνοδεύονται προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε “ευρωπαϊκό θέμα” το Κυπριακό και πρόσθεσε:

“Πρόκειται για ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, την οποία πρέπει να στηρίξουμε να βρει τον μελλοντικό της προσανατολισμό και φυσικά χρειάζεται λύση. Βεβαίως στηρίζω όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε μέσω διαπραγματεύσεων να φτάσουμε σε λύση”.

Χαριτολογώντας ο κ. Ολάντ ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρόεδρο για την υπομονή να ακούει και τη διερμηνεία αν και είναι γνώστης της γαλλικής ωστόσο υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο ο κ. Παυλόπουλος άκουσε δύο φορές την δέσμευσή του ότι η Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας.

ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ – Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μου η Γαλλία κι εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τεράστιες θυσίες που συνεπάγεται η επιλογή του αυτή.

Θυσίες, εξήγησε, που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις του ώστε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Βέβαια, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πολιτική της λιτότητας.

«Η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και την λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον ‘Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Φ.ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ.Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 16:00 αναμένεται η αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών “Κοραλλία” , όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου θα αναχωρήσει με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.

Keywords
χρεος, τσιπρας, αλέξης τσίπρας, ελευθέριος βενιζέλος, ελλαδα, γαλλια, οφείλω, αθηνα, αιγαιο, προγραμμα, βουλη, δημοψηφισμα 2015, λύση, μηνυματα, βιωσιμότητα, βενιζελος, σταση εργασιας, αξια, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Τελετή Λήξης, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, οικονομικη κριση, βημα, δανεια, δημοκρατια, εδρα, θαρρος, θεμα, προγραμμα, ωρα, αεροδρομιο ελευθεριος βενιζελος, αεροδρομιο, αλληλεγγυη, ασυλο, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελευθέριος βενιζέλος, εμμονες, εννοια, επενδυτης, επενδυσεις, επιτυχια, ερχεται, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδια, υπομονη, ομιλια, καποδιστριακο, κυβερνηση, λαθη, λύση, λογια, μαξιμου, μειζον, μηνυματα, παντα, οικογενεια, οφείλω, παρισι, πειθαρχια, πιστη, πεισμα, πρωι, πτηση, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συλλυπητήρια, σχεδια, τουρκια, φυσικα, χαρα, ωρες, εμφαση, ενωση, εθνικο, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μεινει, μπροστα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα