Κλιμακώνεται η κόντρα Ελλάδας και Αυστρίας μετά την ανάκληση της πρέσβεως από την Βιέννη

Κλιμακώνεται η κόντρα της Ελλάδας με την Αυστρία που ξεκίνησε από την αυστριακή πρόκληση να συγκληθεί συνδιάσκεψη στη Βιέννη για το Προσφυγικό χωρίς την παρουσία της Ελλάδας αλλά και χωρίς την “ομπρέλα” της Κομισιόν. Μετά την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως Χρυσούλα Αλιφέρη από την Βιέννη για διαβουλεύσεις (όπως ενημερώνει το ΥΠΕΞ), η Αυστρία σήκωσε το γάντι και προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις που έριξαν κι άλλο

“λάδι στη φωτιά” της κόντρας.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μόνο τους ευρωπαίους “εταίρους” που πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση που αποκαλεί “επικίνδυνες παλικαριές” την ανάκληση της πρέσβεως από την Αυστρία.

Η ανακοίνωση του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών:

Σε ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρεται πως «η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Οπως τονίζει το υπουργείο, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ανακαλεί τους διπλωμάτες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Ελληνες.

«Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», συμπληρώνει και επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλλει στην μείωση του αριθμού των προσφύγων προς τον Βορρά.

Η “σπόντα” της ΝΔ:

Η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση και αποκάλεσε την πράξη «επικίνδυνη παλικαριά», με ένα tweet του εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Α.Λοβέρδος

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Λοβέρδος Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «τραγικά λάθη» στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα τα οποία « απομόνωσαν την Ελλάδα και προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις εναντίον της χώρας μας»

«Η πολιτική των ανοικτών συνόρων και στη συνέχεια η αθέτηση των υποσχέσεων προς τους εταίρους μας, οι ενδοκυβερνητικές διενέξεις, οι καθυστερήσεις και οι ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας εκθέτουν διεθνώς» σημειώνει.

Ο κ. Λοβέρδος, μάλιστα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μετατραπεί το δραματικό πρόβλημα σε διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας.

«Αντί να παλέψουμε για τη διαμόρφωση συσχετισμών με όλα τα κράτη που υφίστανται τις συνέπειες του προσφυγικού και της μετανάστευσης, η κυβέρνηση Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα και κινδυνεύει να έχει ως μόνο μέσο αντίδρασης τις δικές της μονομερείς ενέργειες, που θα μετατρέψουν όμως το δραματικό αυτό πρόβλημα σε διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήγει: «Μόνη λύση η εθνική συνεννόηση, την αξία της οποίας όμως ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί, όπως αποδείχτηκε από τη χθεσινή του ομιλία στην Βουλή».

Νωρίτερα…

Με ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις απαντά η Ελλάδα στην Αυστρία για τις μονομερείς ενέργειες στην προσφυγική κρίση.

‘Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών.
Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.
» Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
» Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα.
Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα