Η ΕΚΤ παγώνει τις πληρωμές λετονικής τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος – Η σύλληψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Στο πάγωμα των πληρωμών της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Λετονίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς τα οικονομικά της έχουν επιδεινωθεί ύστερα από καταγγελίες της Ουάσινγκτον για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.“Προσωρινά, και μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ειδοποίηση, έχει επιβληθεί απαγόρευση στην τράπεζα ABLV για καταβολή
όλων των πληρωμών για τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της, και τώρα είναι σε ισχύ», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.Είναι η πρώτη φορά από το 2014 όταν ανέλαβε την ευθύνη της τραπεζικής εποπτείας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί την εξουσία της για να επιβάλει μορατόριουμ.Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ABLV “ίδρυμα πρωταρχικής ανησυχίας για ξέπλυμα χρήματος” και την κατηγόρησε για διασυνδέσεις με το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.Η οικονομική κατάσταση της ABLV, η οποία προηγουμένως ήταν σταθερή, επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς αποκόπηκε η πρόσβαση της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απειλώντας ακόμη και την επιβίωση της τράπεζας.Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, ο ισολογισμός της τράπεζας ανερχόταν σε 3,6 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια), με δάνεια ύψους 1,0 δισ. ευρώ και καταθέσεις σε 2,7 δισ. ευρώ. Μόλις δυο μέρες πριν από το μορατόριουμ της ΕΚΤ, ο επόπτης της Λεττονίας FCMC εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας της τράπεζας – βασικοί δείκτες της χρηματοοικονομικής υγείας μιας τράπεζας – βρίσκονται σε καλή κατάσταση.Η απόφαση της ΕΚΤ τη Δευτέρα έρχεται ύστερα από την σύλληψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς από το Γραφείο Πρόληψης της διαφθοράς (KNAB) της χώρας. (ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ)ΧΘΕΣ…

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνελήφθη από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters από το γραφείο του πρωθυπουργού Μάρις Κουσίνσκις, η Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς.

Η δημόσια τηλεόραση της χώρας μετέδωσε το Σάββατο ότι η KNAB πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του διοικητή, τονίζοντας όμως ότι η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί κανονικά.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ο Ρίμσεβικς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της από το 2014) είχαν αποφύγει να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας είναι ανεξάρτητος θεσμός και ο Ρίμσεβικς είναι επικεφαλής της από το 2001.

Keywords
Τυχαία Θέματα