Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία “για εκλογική νοθεία και βία”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία», δήλωσε ο Μισέλ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ, για να συζητηθεί η αντίδραση της Ένωσης στις εκλογές

της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία.

«Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να καθορίσει το δικό του πεπρωμένο», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας την ενότητα των 27 στο θέμα μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι Λευκορώσοι πρέπει «να βρουν το δικό τους δρόμο», προτού απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Οι πολίτες στη Λευκορωσία γνωρίζουν τι θέλουν (…). Για αυτό ακριβώς εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο δρόμο για τη Λευκορωσία όπου οι πολιτικές συνθήκες θα αποφασίζονται από την ίδια τη χώρα» με τρόπο «ειρηνικό και μέσω του διαλόγου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επίσης, αποκάλυψε ότι ο Λουκασένκο δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί της στο τηλέφωνο.

Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει ότι η ΕΕ προκρίνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι οι ίδιοι οι πολίτες είναι που ζητούν νέες κάλπες «ελεύθερες και ισότιμες».

«Στηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλέξει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει», σημείωσε η ίδια.

Επιπλέον, η ντερ Λάιεν έκανε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακατευθύνει τα 53 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη Λευκορωσία μακριά από την κυβέρνηση, προς την κοινωνία των πολιτών, στα θύματα της κρατικής καταστολής των διαδηλώσεων και στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχθηκε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αποχώρηση του Λευκορώσου προέδρου από την προεδρία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την ειρηνική δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Λευκορωσία», είπε.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε, μετά το πέρας της Συνόδου ότι νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα, εκτιμώντας πως η αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου «δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική».

Ο πρόεδρος Λουκασένκο έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε σήμερα εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μινσκ, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης έπειτα από μιάμιση εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές οποιουδήποτε είδους στο Μινσκ», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Beta. «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος απαιτεί ειρήνη και ησυχία».

Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί μια συρροή «μαχητών και όπλων». Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν πρέπει να επαναπροσληφθούν, είπε.

Η αντιπολίτευση δεν αποκλείει τη διαμεσολάβηση ξένων ηγετών, δηλώνοντας ότι κινείται προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας και όχι της ΕΕ ή της Ρωσίας

Η Μαρία Καλέσνικοβα συνοδοιπόρος της πρώην υποψήφιας για την προεδρία στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε θετικά τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

«Φυσικά χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια να διοργανωθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε η Καλέσνικοβα σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Μίνσκ, η οποία αναφερόμενη στη συνομιλία που είχε στις 18 Αυγούστου η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ρώσο πρόεδρο είπε: « Προς το παρόν δεν γνωρίζω, τι επιζητούν οι Μέρκελ και Πούτιν. Ωστόσο χαιρετίζουμε πολύ τις οποιαδήποτε θετικές πρωτοβουλίες που θα μας βοηθούν να ενωθούμε».

Η Καλέσνικοβα που υπήρξε και επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Βίκτορ Μπαμπαρικό, η υποψηφιότητα του οποίου για τις προεδρικές εκλογές την Λευκορωσία είχε απορριφθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προσέθεσε ότι εάν υπήρχε η δυνατότητα «οι εταίροι στην ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία είτε η Ουκρανία» να βοηθήσουν στο να αρχίσει ένας τέτοιος διάλογος με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, «θα ήμασταν πολύ ευγνώμονες».

Μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξάντρ Λουκασένκο, Νατάλια Εϊσμοντ μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 1», δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της χώρας μας ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του, να μεταβιβάσει στην κυρία Μέρκελ, τη Γερμανία και όλη τη Δυτική Ευρώπη να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή» . Η ίδια προσέθεσε ότι στην παρούσα φάση ο Λουκασένκο δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία να συνομιλήσει με τη Μέρκελ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ με τη σιερά του κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στη Λευκορωσία» για να υπονομεύουν, κατά την άποψη του «τον κανονικό, βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας και να τον προκαλέσουν». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Μόσχα δεν θεωρεί αναγκαία τη διαμεσολάβηση του οποιουδήποτε για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι «ο λαός της Λευκορωσίας με την σοφία του ο ίδιος μπορεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση».

Η Μαρία Καλέσνικοφα, σε ερώτηση της Deutche Welle αν οι κινητοποιήσεις στην χώρα υποδηλώνουν κίνημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή προς την Ρωσία είπε ότι «πρόκειται για ένα κίνημα προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, για την ανεξαρτησίας μας και την κυριαρχία μας». Η Λευκορωσίδα πολιτικός δήλωσε επίσης ότι μια παρόμοια κοινωνική δυναμική παρατηρείται στην χώρα «για πρώτη φορά μέσα εκατό χρόνια» και προσέθεσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι όλοι οι εταίροι μας να σεβαστούν .. αυτή την επιθυμία του λευκορώσικου λαού».

Η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες μαζί της

Το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αρχίσει άμεσα συνομιλίες για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης, αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε σήμερα το Συντονιστικό συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η πολιτική κρίση. Παράλληλα επισημαίνει ότι η απόκλιση από τις συνομιλίες εναποθέτει στην σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη για την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης δεν θέτει ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Παράλληλα ζητεί την διεξαγωγή νέων εκλογών και την αλλαγή της σύνθεσης όλων των επιτροπών συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα