Η Δύση βλέπει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Ταξιδιωτικές οδηγίες, δηλώσεις ηγετών

“Πολεμικό κλίμα” για το Ουκρανικό στην τηλεδιάσκεψη δυτικών ηγετών  στην όποια πήραν μέρος οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας, ο Γερμανός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί Βρετάνιας, Ιταλίας και Πολωνίας, ο γγ. του ΝΑΤΟ και η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μιλώντας στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ουκρανική κρίση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

είπε στους ηγέτες ότι πιστεύει πως ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να εισβάλει στην Ουκρανία.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η εισβολή θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν «πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης».

Στο τηλέφωνο αύριο Μακρόν-Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Φον ντερ Λάιεν: Κυρώσεις σε ενεργειακό και οικονομικό τομέα

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Τζόνσον: Φόβοι για την ασφάλεια της Ευρώπης

Φόβους  για την ασφάλεια της Ευρώπης εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον. «Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία» ανέφερε το γραφείο του.

Το Foreign Office συστήνει στους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα «όσο είναι ακόμα διαθέσιμα εμπορικά μέσα» και για τους υπόλοιπους να μην ταξιδεύουν εκεί.

Όπως αναφέρει η ανανέωση της ταξιδιωτικής σύστασης, «από τον Ιανουάριο του 2022 η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης».

Φεύγουν Ολλανδοί, Ιάπωνες από Ουκρανία – Κρεμλίνο: Κανένα αποτέλεσμα από συζητήσεις με Γαλλία- Γερμανία

Keywords
Τυχαία Θέματα