Βαγγέλης Γιακουμάκης: Σιωπηλή διαμαρτυρία στα Ιωάννινα για τον νεαρό που συγκλόνισε τη χώρα (video)

[UPD] Χιλιάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων πραγματοποιούν σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αναμμένα κεριά στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, στέλνοντας μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.

Τόπος συγκέντρωσης, το δημαρχείο της πόλης, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά με πρωταγωνιστές κυρίως τα παιδιά, τους μαθητές και τους φοιτητές, προσέρχονται για να πουν «καλό ταξίδι» στον 20χρονο σπουδαστή.

Στην είσοδο του δημαρχείου έχει ανοίξει ένα βιβλίο συλλυπητηρίων, στο οποίο οι συγκεντρωμένοι

γράφουν τα δικά τους μηνύματα και τα όσα νιώθουν μετά το τραγικό επίλογο της εξαφάνισης του Βαγγέλη.

Η κρητική γη υποδέχθηκε τη σωρό του Βαγγέλη Γιακουμάκη (video)

Τραγικός επίλογος. Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία του 20 χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη στο κοιμητήρι του χωριού Σελλί, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο Ρέθυμνο.

To χωριό πλημμύρισε κόσμο από νωρίς. Περίμεναν όλοι να αποχαιρετίσουν το παλικάρι, που είχε τραγικό και άδοξο τέλος.

Νέοι, κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και φορώντας λευκές κορδέλες είπαν αντίο στον σπουδαστή, που αγνοείτο 38 μέρες και βρέθηκε νεκρός στα λασπόνερα 800 μέτρα από τη σχολή όπου φοιτούσε στα Γιάννενα.

Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός, καθώς, ναι μεν ο ιατροδικαστής βεβαίωσε ότι πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά το ποιοι οδήγησαν τον άτυχο νεαρό σε αυτή την πράξη παραμένει ερωτηματικό.

Θανατηφόρο το τραύμα στον δεξί καρπό

Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο ιατροδικαστή Θ. Βουγιουκλάκη που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στο άψυχο σώμα του 20χρονου σπουδαστή. Αιτία θανάτου του 20χρονου φαίνεται ότι είναι το τραύμα από μαχαίρι στον δεξί του καρπό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου. Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Θα ανοίξουν τα στόματα; Τι προβλέπει ο νόμος

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη επήλθε από αυτοχειρία. Το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή.

Και αυτό γιατί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο. ( άρθρο 301 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας )

Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο καθώς, για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα θα πρέπει να έχει προηγηθεί φραστική επικοινωνία με το θύμα. Ακόμη κι αν καταδικαστεί κάποιος γι’ αυτό, προβλέπονται ποινές «χάδι» για τους υπαιτίους με εξαγοράσιμη φυλάκιση από δέκα ημερών ως πέντε ετών! Μάλιστα, η νομοθεσία δεν έχει προβλέψει καν την πιθανότητα να έχουν προηγηθεί σωματικές βλάβες, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτές οδήγησαν το θύμα κατευθείαν στην αυτοκτονία.

Ωστόσο, ή έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.

Ήθελε να πεθάνει

Όπως προκύπτει από το πόρισμα του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης περπάτησε μέσα στα νερά ώσπου να φτάσει στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός. Το άτυχο παλικάρι ήταν αποφασισμένο να βάλει τέλος στη ζωή του και το κατάφερε με μια μαχαιριά, από τον σουγιά με τη χοντρή ξύλινη λαβή που χρησιμοποιείται για την εκδορά ζώων. Το μαχαίρι, που είχε πάντα μαζί του, βρέθηκε δίπλα του και αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του.

Ο Βαγγέλης, που ήταν αριστερόχειρας, έκοψε τις φλέβες στον δεξιό καρπό του χωρίς να προηγηθούν δοκιμαστικά τραύματα, όπως συνηθίζουν οι αυτόχειρες, πράγμα που επιβεβαιώνει τη μοιραία απόφασή του. Ξεψύχησε από το αιμορραγικό σοκ λίγα λεπτά αργότερα… Άλλα προθανάτια τραύματα που θα έδειχναν ότι είχε δεχθεί επίθεση, δεν εντοπίστηκαν. Μόνο μεταθανάτια τραύματα βρήκε ο ιατροδικαστής, που προέρχονταν από δαγκωματιές σκύλων και πουλιών. Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή των Ιωαννίνων, το σημείο όπου είχε πέσει πλημμύρισε από νερά και λάσπες με αποτέλεσμα να καλυφθεί εντελώς η σορός και να μην μπορέσουν να την εντοπίσουν τα εκπαιδευμένα σκυλιά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκλεισε το εμετικό site που πόσταρε τα υβριστικά σχόλια για τον Γιακουμάκη

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει τους διαχειριστές του μπλογκ που αμαύρωσε με υβριστικά σχόλια τη μνήμη του νεκρού Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει «μπλοκάρει» τα ηλεκτρονικά ίχνη των διαχειριστών του μπλογκ τους οποίους έχει εντοπίσει. Πρόκειται για 3-4 άτομα, ίσως και παραπάνω με έδρα την Αθήνα.

Πλέον η υπηρεσία έχει ξεκινήσει διαδικασίες για άρση του απορρήτου και αναμένει από το εξωτερικό τα ηλεκτρονικά ίχνη για να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες. Έχει «κατεβάσει » ήδη την ιστοσελίδα.

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία, άσκησε ποινική δίωξη «κατ’ αγνώστων δραστών» με τις κατηγορίες για ρατσισμό και ρητορική μίσους που προβλέπονται από τον νέο αντιρατσιστικό νόμο. Η δίωξη ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως και η κατηγορία, ως πλημμέλημα, επισύρει 2-3 χρόνια φυλάκισης.

Νωρίτερα:

Την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε συντετριμμένη τις εξελίξεις για τον χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, σε ένα blog στο διαδίκτυο στήθηκε ένα «πάρτι» μίσους και ύβρεων για το 20χρονο αδικοχαμένο φοιτητή.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κινητοποιήθηκε άμεσα, μετά τις χιλιάδες καταγγελίες από απλούς πολίτες, οι οποίοι αισθάνθηκαν αηδιασμένοι από το περιεχόμενο και έκλεισε το εμετικό site που πόσταρε τα υβριστικά σχόλια για τον Γιακουμάκη.

Οι διαχειριστές του ιστολογίου, το χαρακτηρίζουν ως «έργο τέχνης» και ζητούν να κρίνεται ως τέτοιο, ενώ σε μια άλλη εμετική ανάρτηση, «ευχαριστούν» τον Βαγγέλη Γιακουμάκη που «έφυγε» Μάρτιο και πήρε views το ιστολόγιο.

Keywords
Αναζητήσεις
ekleise to fresko
Τυχαία Θέματα