Η Αθήνα της Μπελ Εποκ από το Αρχείο Λιδωρίκη – Δράσεις και εκδηλώσεις τον Ιούνιο

21:58 5/6/2023 - Πηγή: BankWars

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, τη μεταβατική εποχή αισιοδοξίας και εκσυγχρονισμού με παριζιάνικη αντήχηση στα τελευταία χρόνια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» του πολιτικού

και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

Αρχή του αφιερώματος ήταν η υλοποίηση πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων με θέμα την Αθήνα της Μπελ Επόκ στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Δήμου Αθηναίων από το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, όπου αξιοποιήθηκε η μακρά εμπειρία του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ετερόκλητα κοινά, καθώς και το ευρύ δίκτυό του από καταξιωμένους ανιμέιτορ.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων με την έκθεση φωτογραφίας βασισμένη στο βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ», Εκδόσεις POLARIS, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation, καθώς και μία μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από την εποχή. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε κτήρια και χώρους της Μπελ Επόκ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση φωτογραφίας, που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, από τις 7 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Ζωζώ Λιδωρίκη- Αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη, αποτυπώνει σε επιτοίχιες εκτυπώσεις υλικό από το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη. Το μεγαλύτερο τμήμα της αφηγείται σαν «από μόνο του» τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ του 1871 έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δομημένο σε ενότητες: αρχιτεκτονική της Αθήνας, αστική μετακίνηση, δυσκολίες, όπως η έλλειψη νερού και η υπερβολικά ενοχλητική σκόνη, γυναίκα, μόδα, πολιτισμός και έθιμα, ξενόφερτα θεάματα και διασκεδάσεις, όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα μιας άλλης όμορφης εποχής. Οι επισκέπτες καλούνται να «γυρίσουν» το βλέμμα τους πίσω στο παρελθόν αυτής της πόλης ώστε να εντοπίσουν τις τεράστιες αλλαγές που θα έφερνε η τεχνολογική ανάπτυξη στο άστυ, αλλά και τις ρομαντικές ομοιότητες στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία.

Σχεδιασμός- εκτυπώσεις έκθεσης: Matrix Design

Μουσική εκδήλωση και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation

Το άνοιγμα της έκθεσης φωτογραφίας την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στις 19:00, πλαισιώνεται από μουσικό αφιέρωμα στην εποχή της Μπελ Επόκ με την υψίφωνο Μίνα Πολυχρόνου και την πιανίστα Μιμή Ρουφογάλη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του οπτικοακουστικού αποτελέσματος των πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων από το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που υλοποίησε στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων.

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, με δωρεάν συμμετοχή, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αποτελούν μία περιήγηση στην Αθήνα της Μπελ Επόκ όπως την έζησε ο Μίλτος Λιδωρίκης, ένα ταξίδι στην ατμόσφαιρα της εποχής που περιέγραψε με ζωντάνια και ενθουσιασμό ο θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός.

Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι, στην οδό Πανεπιστημίου, ο Μίλτος Λιδωρίκης μας μεταφέρει στους δρόμους, τα καφενεία και τα κοσμικά σαλόνια μια πόλης που ξεχειλίζει από ζωή και απλώνεται από την Αιόλου και την Ομόνοια ως το Σύνταγμα. Σε αυτά τα γεωγραφικά όρια θα περπατήσουμε, αναζητώντας τα ίχνη του περασμένου χρόνου στα κτήρια που έχουν απομείνει και σε ένα-δύο σαλόνια που έχουν κρατήσει ζωντανή την πολύχρωμη ατμόσφαιρα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής των ξεναγήσεων:

Πέμπτη 15 Ιουνίου, 17:00-19:00

Δευτέρα 19 Ιουνίου, 17:00-19:00

Τετάρτη 21 Ιουνίου, 11:00-13:00

Τετάρτη 28 Ιουνίου, 17:00-19:00

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στο https://opandaxenagiseis.gr/ από την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ ξενάγηση: 50 άτομα

Διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας: 7/6 – 10/9/2023

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00

Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων:

Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, στάση Μετρό Κεραμεικός. Τ: 210 3414466

www.opanda.gr

Keywords
Αναζητήσεις
i-athina-tis-bel-epok-apo-to-archeio-lidoriki--draseis-kai-ekdiloseis-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα