Η ανάσταση της αγοράς ακινήτων μόνη λύση για να πληρωθούν δάνεια, φόροι, ταμεία – Ο ΕΝΦΙΑ “σκοτώνει”

Ο ΕΝΦΙΑ έχει αποδειχθεί ο πιο επιτυχημένος εισπρακτικά φόρος, αλλά και ο φόρος που “σκότωσε” την αγορά ακινήτων και αυτός που έριξε τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Περιθώρια για σημαντική μείωσή του υπάρχουν, υπό μία προυπόθεση: Να βρεθούν πειστικές εναλλακτικές που θα δώσουν ανάσα στην αγορά ακινήτων και θα συμβάλλουν τα μέγιστα, ώστε ιδιοκτήτες να μπορέσουν να πουλήσουν ακίνητα που κατέχουν και να ξεπληρώσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους σε κράτος, ταμεία, τράπεζες.

Δεν

είναι όλοι όσοι χρωστάνε κακοπληρωτές. Απλά, δεν έχουν. Και δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες “έχοντες και κατέχοντες”. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των ιδιοκτητών, μόλις 114.000 πολίτες έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 500.000 ευρώ, σε σύνολο 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών.

Πρόσφατα η Ελλάδα κατατάχθηκε στην ίδια θέση με την Ουγκάντα γιατί το κράτος απαιτεί κατά μέσο όρο ΔΕΚΑ δικαιολογητικά για κάθε πράξη συναλλαγής ακινήτων, ενώ συνολικά υφίστανται ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ διαφορετικά δικαιολογητικά τα οποία ζητούνται ανάλογα με τη συναλλαγή (κληρονομιά, πώληση κλπ).

“Αντίσταση” στην τρόικα, δεν είναι ούτε τα παχιά λόγια, ούτε οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εντολών της, ενώ υπάρχουν φαρδιές πλατιές οι υπογραφές της ελληνικής κυβέρνησης στα Μνημόνια. Αντίσταση είναι η επιλογή πολιτικής στο πλαίσιο που “επιτρέπεται”, με έξυπνες λύσεις που δίνουν διέξοδα στους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα