Η αλήθεια για την “πρώτη έξοδο” στις αγορές – Οι οίκοι και ο δρόμος για δανεισμό από τράπεζες – επιχειρήσεις

Απόδοση Σερβίας, Βραζιλίας, Αργεντινής και Μεξικού στο 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε χθες από την Ελλάδα. Το 3,6% απέχει μακράν από αντίστοιχες εκδόσεις στην ευρωζώνη. Η Ιταλία πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,47%, η Ισπανία 0,2%…

…Αποτυχία δηλαδή;

…Όχι είναι η απάντηση. “Ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας…

…Επίσης εύστοχη η παρατήρηση

του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου: «Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η συμμετοχή των επενδυτών. Αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή σε κανονικούς επενδυτές” (εννοεί μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια και όχι κεφάλαια hedge funds)…

…Το αν τελικά είναι επιτυχία η χθεσινή έκδοση, θα κριθεί από την μελλοντική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων η οποία συνδέεται με την πορεία της οικονομίας. Θα κριθεί επίσης από το κατά πόσο θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να βγουν στις αγορές οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.

…Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει ακόμα μία έξοδο στις αγορές πριν από τον Μάιο 2019, είτε με 10ετές ομόλογο, εφόσον το επιτρέψουν οι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, είτε με 7ετές, είτε με επανέκδοση του 5ετούς τίτλου…

…Η τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε 10ετές ομόλογο ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν άντλησε 5 δισ. ευρώ με 6,25%(!), οπότε και άνοιξε την πόρτα εισόδου στα Μνημόνια. Χθες, μετά την έκδοση του νέου 5ετούς, η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 4% και έκλεισε στο 3,97%. Θετικό σημάδι…

…Αυτό που τώρα αναμένεται είναι η ανταπόκριση στις εξελίξεις των reports των οίκων αξιολόγησης…

…Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι: Η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου θα διατηρήσει τη βαθμολογία ΒΒ- αλλά θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές. Θα είναι θετική έκπληξη αν ο οίκος αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ. Η Ελλάδα παραμένει τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της Fitch. Η Moody’s την 1η Μαρτίου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3. Ακόμα κι έτσι, όμως, η Ελλάδα θα παραμένει πέντε σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της Moody’s. Η Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου σχεδιάζει την αναβάθμιση στην κλίμακα ΒΒ δηλαδή δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα της δικής της κλίμακας…

…Πάντως, ο δρόμος μέχρι την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω) είναι μακρύς. Σύμφωνα με μετριοπαθείς προβλέψεις, για να φθάσει η Ελλάδα εκεί θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Όπως επισήμανε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η Πορτογαλία χρειάστηκε 3,5 χρόνια για να επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα μετά το δικό της Μνημόνιο, ενώ η Κύπρος, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, παραμένει οριακά χαμηλότερα.

Εξοδος στις αγορές με επιτόκιο 3,6% – 2,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο – Δηλώσεις Τσακαλώτου – Εκτιμήσεις FT

Γ. Στουρνάρας: Η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμο τρόπο η μεγαλύτερη πρόκληση

bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα