Η S&P «ψηφίζει» τράπεζες – Βελτιωμένη κερδοφορία – Μείωση NPEs, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση – Οι κίνδυνοι του πολέμου

H S&P Global Ratings δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας βελτιωμένη κερδοφορία, λόγω της συνεχιζόμενης ενίσχυσης τους ισολογισμού τους.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών

στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει η S&P, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, αναμένεται να αξιοποιήσουν τη δυναμική του περασμένου έτους, όταν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησαν στο περίπου 10% ή και χαμηλότερα. Περαιτέρω μειώσεις στις προβλέψεις για ζημίες δανείων το 2022, σε συνδυασμό με την εστίαση στον έλεγχο του κόστους, θα στηρίξουν την κερδοφορία και πιθανότατα θα επιτρέψουν στην Εθνική και την Eurobank να επαναφέρουν τα μερίσματα. Για την Alpha Bank εκτιμά ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει έναν χρόνο αργότερα. Αναφορικά με τον δείκτη NPEs η S&P αναμένει ότι θα μειωθεί σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του 2022.

Οι εισροές NPEs αναμένεται να είναι περιορισμένες λόγω του ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδεδειγμένα δείξει ανθεκτικότητα στην πανδημία COVID-19, και οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πτωχευτικού πλαισίου, έχουν βελτιώσει την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί λόγω της αναδιάρθρωσης και της πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει επίσης  μακροοικονομικά  ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα που επωφελείται από την ουσιαστική στήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων έως το 2026 του Ταμείου Ανάκαμψης

Παρά τη θετική προοπτική, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι υπάρχουν  κίνδυνοι από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά έμμεσα  και του ελληνικού τραπεζικού τομέα,  μέσω του πληθωρισμού, της μείωσης τουριστικών δαπανών και της επιδείνωσης τα επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει με αφορμή το ουκρανικό, ότι η έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα