Η Fed τρέμει τον πληθωρισμό – Αποσύρει τον Μάρτιο το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και εκτιμά τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Η Federal Reserve μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά 30 δισ. δολάρια τον μήνα, το οποίο θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας που είχε ξεκινήσει με την πανδημία, στο τέλος Μαρτίου 2022 αντί για τον Ιούνιο 2022 με βάση το αρχικό σχέδιο.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές εντός του 2022 και άλλες τρεις το 2023. Σημειωτέον ότι στις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για μία αύξηση επιτοκίων το 2022.

Στις νέες προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 στο 2,6% από 2,2%, με βάση τη μέτρηση της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE). Στο ανακοινωθέν  η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε τη λέξει «παροδικός» για τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4% το 2022 από 5,5% φέτος.

ΔΝΤ: Πανδημία και ύφεση οδήγησαν το παγκόσμιο χρέος στο 256% του ΑΕΠ – Μεγάλη κρίση αν ανέβουν γρήγορα τα επιτόκια

Αγωνία στις αγορές για τους “χρησμούς” της FED για τους ρυθμούς μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης και τους χρόνους αύξησης των επιτοκίων

Keywords
Τυχαία Θέματα