Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ

07:48 6/4/2015 - Πηγή: BankWars

«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ και έδωσε το στίγμα των ελληνικών προθέσεων προς τους διεθνείς δανειστές.

Τρία είναι τα σημαντικά συμπεράσματα από την κρίσιμη συνάντηση.

Αρχικά η δέσμευση για πλήρη αποπληρωμή των ελληνικών

υποχρεώσεων στο διηνεκές, η δέσμευση στο πλαίσιο αυτό της αποπληρωμής της δόσης της 9ης Απριλίου και τέλος η δέσμευση και πάλι από την Ελλάδα για παροχή διευκολύνσεων στα τεχνικά κλιμάκια επί ελληνικού εδάφους ώστε να διεξαχθεί η «δέουσα επιμέλεια» είπε η κ. Λαγκάρντ που ουσιαστικά πρόκειται για αξιολόγηση.

Η συνάντηση ανήμερα του Πάσχα των καθολικών διήρκησε επί δυόμισι ώρες και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.

Όπως επισημάνθηκε ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ικανοποιημένη από την ελληνική δέσμευση για αποπληρωμή της δόσης των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου.

«Ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις και συμφωνούμε ότι μία αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε σε γραπτή της ανακοίνωση στην οποία καταλήγει: «Συμφωνήσαμε ότι η αβεβαιότητα δεν ωφελεί την Ελλάδα και χαιρετίζω την επιβεβαίωση του υπουργού ότι η καταβολή των οφειλομένων προς το Ταμείο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου».

«Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο κ.ΤΟΜΣΕΝ…

Keywords
Τυχαία Θέματα