Γ.Στουρνάρας: “Ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν κινδυνεύουμε να πέσουμε”

Τη δική του ερμηνεία για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα δίνει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κρίση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται:

1. Στην οργανωμένη αντίδραση πλουσίων που είχαν τοποθετήσει χρήματα σε αδρανή περιουσιακά

στοιχεία φοβούμενοι την οικονομική κατάσταση.

2. Στην αντίδραση βουλευτών της επαρχίας που προσμετρούν το πολιτικό κόστος δυσανάλογα με τις πραγματικές επιβαρύνσεις στους αγρότες.

“Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν κινδυνεύουμε να πέσουμε” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μήνυμα για την ανάγκη ρεαλιστικής και ψύχραιμης διαπραγμάτευση στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Ο κ. Στουρνάρας ζητά “ρεαλισμό” “ευελιξία” και “κοινό νου” από “όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές”.

“Απαιτείται ψυχραιμία απ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να ενσκήψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν”, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

“Όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα”, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σχετικά με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έρχονται με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚτΚ, η διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας παραμένει πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2-2,5 δισεκατομμύρια, ευρώ, όπως φαίνεται να προκρίνει η τρόικα, με την Αθήνα να στηρίζει τη θέση της σε τρεις άξονες.

Πρώτος άξονας είναι ότι τα έσοδα του 2013 θα είναι καλύτερα του αναμενομένου, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να μην αποκλείουν και υπέρβαση του στόχου που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Δεύτερος άξονας είναι η καλύτερη αντίδραση της ελληνικής οικονομίας έναντι των προβλέψεων, με την ύφεση του 2013 να προβλέπεται χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Τέλος, τρίτος άξονας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μη ληφθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο μείωσης συντάξεων, αλλά αντ΄ αυτού να προωθηθούν περικοπές δραστικές σε ΔΕΚΟ και Δήμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα