Γ.Παπανδρέου: Νέο Εθνικό Συμβόλαιο για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο – Ευθύνες στις Βρυξέλλες για την κρίση

Ομιλία – παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με θέμα «Μετά το μνημόνιο, τι;» στην Αίγλη του Ζαππείου, σε εκδήλωση των αποφοίτων του Harvard. Οι αλλαγές,είπε, θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή του λαού μέσα από ευρύτατες διαδικασίες. Πρέπει να αισθανθεί ο Έλληνας πως είναι

δικό του το κράτος. Να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι για ένα νέο Εθνικό Συμβόλαιο για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο πρότεινε ο κ. Παπανδρέου. Ο ελληνικός λαός με τεράστιες θυσίες, συνέχισε, μείωσε το έλλειμμα και ο κόπος μας πρέπει να αποτελέσει βάση για την ενότητά μας και βάση για τις μεταρρυθμίσεις.

«Αρκετά με τη διχόνοια. Αρκετά διαιρεθήκαμε. Σήμερα, που ζούμε ακόμη μία κορύφωση διακομματικής υστερίας, όλοι εναντίον όλων, σήμερα προτείνω να καθίσουμε στο τραπέζι για ένα Εθνικό Συμβόλαιο».

Η συγκέντρωση πλούτου αποδομεί τις δημοκρατίες μας, η διαφθορά δημοσίων προσώπων ακόμη και δικαστών έχουν βαθύνει την ανισότητα, που αυξάνεται παγκοσμίως, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ελληνική κρίση στάθηκε στις ευθύνες των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, «ήθελε όμως άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες». Αντίθετα, είπε, η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, είπε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».

Στο ίδιο κριτικό πλαίσιο και υπερασπιζόμενος τις επιλογές της διακυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει, παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι «καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης – από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις», «παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας», παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο, παρότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

Original article: Γ.Παπανδρέου: Νέο Εθνικό Συμβόλαιο για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο – Ευθύνες στις Βρυξέλλες για την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα