Γουάτσα: “Η Eurobank είναι μία πολύ καλή τράπεζα – Στηρίζουμε το deal”

Τη στήριξή του στο νέο deal μεταξύ Eurobank και Grivalia εξέφρασε ο Ινδός επιχειρηματίας, Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος επιμένει στις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρότι αυτές του έχουν κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.

Αφού έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, ο Prem Watsa

εξακολουθεί να προσβλέπει σε αλλαγή της κατάστασης, σημειώνει το Bloomberg.

Η προτεινόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia ΑΕΕΑΠ επανενώνει δύο εταιρείες στις οποίες ο Καναδός επενδυτής “έχτισε” σημαντικά μερίδια την τελευταία πενταετία. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, θα καταστήσει την Fairfax Financial Holdings το μεγαλύτερο μέτοχο στη νέα τράπεζα με μερίδιο 33%.

Ο Watsa, ο οποίος ίδρυσε την Fairfax Financial το 1985 και παραμένει Πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, στηρίζει τη συμφωνία, έχοντας αποκαλύψει τον Δεκέμβριο ότι έχει χάσει στην Ελλάδα περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από το 2014. Από πέρυσι, τα πράγματα δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου: η μετοχή της Eurobank έχει χάσει το 31% της αξίας της, ενώ η Grivalia, στην οποία ελέγχει μερίδιο 51%, κατέγραψε επίσης πτώση. “Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα”, είπε ο 68χρονος Watsa σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Αγοράσαμε μετοχές, όταν αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Βάλαμε περισσότερα χρήματα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα», τονίζει.

Το σχέδιο συγχώνευσης αποσκοπεί μεταξύ άλλων να περιορίσει τον δείκτη των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15%.

«Θα έχουμε μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, η οποία θα βρίσκεται πολύ καλή θέση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες και την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Γουάτσα

Όσον αφορά τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων ετών, ο Γουάτσα παρατηρεί ότι «Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μία μοναδική κατάσταση. Όταν η χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να τα πάει καλά. Πρέπει να είναι ανακεφαλαιοποιημένη. Χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα