Γουάν: Τι σημαίνει η ένταξή του στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ

Από την 1η Οκτωβρίου το κινεζικό γουάν αποτελεί και επίσημα μέλος του στενού κύκλου των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας και στην πράξη τον αυξανόμενο, σημαντικό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το μερίδιό του είναι 11% και το κατατάσσει στην τρίτη θέση πίσω από το δολάριο και το ευρώ, με το τελευταίο να υφίσταται

τις μεγαλύτερες απώλειες, υποβαθμιζόμενο από 37% σε 31%.
Η ένταξη του γουάν στο παγκόσμιο νομισματικό καλάθι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησής του, καθώς οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αναβαθμίσουν τη θέση του στα νομισματικά τους αποθέματα.

Το νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ δημιουργήθηκε το 1969 ως ένα είδος τεχνητού νομίσματος για τους λογαριασμούς των κεντρικών τραπεζών και περιλάμβανε το δολάριο, το μάρκο, το γαλλικό φράγκο, τη λίρα και το γεν.
Το μερίδιο που κατείχε το κάθε νόμισμα στο καλάθι αντιπροσώπευε την οικονομική ισχύ της αντίστοιχης χώρας. Πριν από 16 χρόνια το μάρκο και το φράγκο συγχωνεύθηκαν στο ευρώ.
Το γουάν έχει πάντως εμφανείς διαφορές από τα υπόλοιπα νομίσματα, επισημαίνει ο Rolf Langhammer, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.
Όπως επισημαίνει, «τα άλλα τέσσερα νομίσματα, το δολάριο, το ευρώ, το γεν και η λίρα, έχουν διακυμάνσεις.
Δεν υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες».
Αντιθέτως, στην Κίνα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ελέγχεται στενά ενώ υπάρχουν και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα