“Γκρεμίστε τους τα σπίτια” – Εντολή Νετανιάχου στους Ισραηλινούς, μετά το φονικό στη συναγωγή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζοντας «ανθρώπινα κτήνη» τους Παλαιστίνιους που νωρίτερα μπήκαν σε συναγωγή και σκότωσαν τέσσερις πιστούς έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν τα σπίτια των δύο δραστών. Οι δράστες, δύο ξαδέλφια, είναι και αυτοί νεκροί από τα πυρά των ισραηλινών αστυνομικών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος από τις «κραυγές αγαλλίασης και χαράς» ορισμένων Παλαιστίνιων όταν πληροφορήθηκαν την επίθεση και ζήτησε ένταση των μέτρων εναντίον εκείνων που «υποκινούν το μίσος». Κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο

πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς —ο οποίος καταδίκασε την επίθεση εναντίον της συναγωγής— ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει η βία.

«Είναι θετικό που καταδίκασε τη σφαγή, όμως αυτό δεν αρκεί».

Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)- που ίδρυσε το 1968 ο Ζορζ Χαμπάς- .

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσε τους ένοπλους Παλαιστινίους με ανακοίνωσή της να «ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της (ισραηλινής) κατοχής».

Τα θύματα ήταν Ισραηλινοί, με διπλές υπηκοότητες: ο ένας είχε και βρετανική υπηκοόητα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις και αμερικανική.

Η συνοικία Χαρ Χοφ κατοικείται από ορθόδοξους εβραίους και βρίσκεται στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter από Ισραηλινό εκπρόσωπο του στρατού δείχνει μέσα στο χώρο της επίθεσης έναν ματωμένο μπαλτά που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτισαν την επίθεση κατά της συναγωγής στην Ιερουσαλήμ, την αιματηρότερη επίθεση που σημειώνεται εδώ και χρόνια στην ιερή πόλη.Η επίθεση αυτή αποτελεί «απάντηση στη δολοφονία του μάρτυρα Γιούσεφ Ραμούνι», του ισραηλινού οδηγού λεωφορείου που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στο λεωφορείο του, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Από την πλευρά του Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση.

«Η προεδρία καταδικάζει την επίθεση εναντίων Εβραίων πιστών στον τόπο λατρείας τους και καταδικάζει την δολοφονία πολιτών όποιοι κι αν είναι οι δράστες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη Reuters το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική ενέργεια, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει αιτιολογία για τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών».

Και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, καταδίκασε την αποτρόπαια επίθεση εναντίον συναγωγής, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις αλυσιδωτές πράξεις βίας στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή επίθεση σήμερα το πρωί σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ και όσους τόλμησαν να εκφράσουν ικανοποίηση για την ενέργεια αυτή, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και τον ισραηλινό λαό», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον πιστών κατά τη διάρκεια της πρωινής τους προσευχής και είναι καταδικαστέα από κάθε άποψη», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

«Καλώ όλους τους ηγέτες της περιοχής να εργαστούν από κοινού και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε η Μογκερίνι καλώντας παράλληλα Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα