Γκ. Χαρδούβελης: Συνέντευξη στην Handelsblatt – Τι λέει για χρέος, ανάπτυξη, ευρωομόλογα

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, υπό προϋποθέσεις βέβαια και όχι άμεσα, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Δεν μιλάω για σήμερα, αλλά αν κοιτάξετε 20 χρόνια μπροστά [...] τότε θα έχει νόημα να σκεφτούμε τέτοιου είδους μηχανισμούς» εξήγησε όταν δέχθηκε την παρατήρηση ότι ο Σόιμπλε δεν θέλει ούτε να το ακούει. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί μεταφοράς κεφαλαίων όταν μια χώρα πλήττεται από ένα αρνητικό

σοκ, εξήγησε.

Στην συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας ο κ. Χαρδούβελης για την ελληνική οικονομία, τονίζει ότι περιμένει το γ’ τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2008, ανάπτυξη, χαρακτηρίζει το 2014 έτος σταθεροποίησης και εκτιμά ανάπτυξη 2,9% το 2015.

Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα μπορέσει να καλύψει μόνη της ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό και επισημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας. Ελπίδες δε έχει εναποθέσει και στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, μέσω και της αγοράς ενυπόθηκων δανείων (ABS). «Μια νομισματική πολιτική για όλους, δεν λειτουργεί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης φράση που αποτέλεσε και τον τίτλο της συνέντευξής του.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι εταίροι από τις απαιτήσεις τους και εκτιμά ως εφικτή λύση την επιμήκυνση των δανείων και τη δέσμευση για χαμηλά επιτόκια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ -Στο γ’ τρίμηνο του 2014 θα δούμε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης

Την εκτίμηση ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2014 θα δούμε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Επίσης τόνισε πως «ήδη από τον Απρίλιο η χώρα απέκτησε πρόσβαση στις αγορές» ενώ εξηγώντας πώς θα κλείσει η καμπύλη των επιτοκίων είπε: «σταδιακά, εκδίδοντας ομόλογα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει μία ανάσα στο εισόδημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ έκανε λόγο για «ένεση» 815 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σε 9 μήνες η ΕΤΕπ έδωσε στη χώρα μας 1,4 δισ. ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα