Γιατί βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές

«Οι χρηματιστηριακές αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά», ωστόσο η αδιαμφισβήτητη αυτή αρχή μπορεί να δώσει απάντηση μόνο στο γιατί γκρεμίστηκαν σήμερα τα τραπεζικά χαρτιά.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αναλυτές θεωρούν αφορμή για τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες τη «βύθιση» της μετοχής της Attica Bank. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η Αττικής αποτελεί προπομπό για τις αρκετά χαμηλότερες

τιμές στις οποίες θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και των συστημικών τραπεζών. Στην πλειονότητά τους οι τράπεζες έχουν αρνητική καθαρή θέση και για να επιχειρηθεί η κάλυψη ελάχιστης συμμετοχής από τους ιδιώτες οι τιμές θα βγουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό ακριβώς το γεγονός εκμεταλλεύθηκαν οι καρχαρίες των αγορών, τα hedge funds δηλαδή, τα οποία έσπευσαν να πουλήσουν μαζικά τραπεζικές μετοχές, ενώ σε συνδυασμό και με τις short θέσεις που είχαν, κατάφεραν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Συνεπώς στο δεύτερο και κυρίαρχο αυτή τη στιγμή ερώτημα, του πότε θα τελειώσει το «θρίλερ» των ρευστοποιήσεων, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν διευκρινίσεις είναι οι διαχειριστές των hedge funds και προφανώς δεν πρόκειται να το πράξουν. Ανάλογα με τα επίπεδα στα οποία τοποθετήθηκαν στις τράπεζες ή με τα short που έχουν ανοίξει, θα διαμορφώσουν την επενδυτική τους τακτική στις επόμενες συνεδριάσεις.

Εχουν ακόμη να πουλήσουν…

Εκτιμήσεις πάντως υπάρχουν αναφορικά με την έκθεση των hedge funds σε τραπεζικές μετοχές αυτή τη στιγμή και κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός αυτός που, αν και ανεπίσημος, δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα δείχνει, αν μη τι άλλο, πως εάν οι fund managers συνεχίσουν τις πωλήσεις, τότε οι αποτιμήσεις των τραπεζικών blue chips θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Από την άλλη πλευρά τα «margin calls», αλλά και η πρακτική του «stop loss», αποτελούν σημαντικές παρενέργειες της όλης κατάστασης. Σημειώνεται πως σήμερα χτύπησαν margin calls στην Alpha Bank, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η πτώση της μετοχής. Όσον αφορά την Εθνική, κατάφερε με εγχώρια στήριξη να διατηρηθεί πάνω από τα 1,25 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
γιατί πέφτουν οι μετοχές των τραπεζών
Τυχαία Θέματα