Γιατί θα ανέβει το Χρηματιστήριο – Πρόδρομοι ανόδου τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Το καλύτερο σημάδι για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι τα ομόλογα του δημοσίου και τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Και όταν τρέχουν τα ελληνικά ομόλογα, μετά ακολουθούν και οι μετοχές. Ήδη οι εκτιμήσεις ήδη μιλούν για έναν θερμό Νοέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβάθμισης από την Morgan Stanley.Τα ομόλογα του ΟΤΕ λήξης 2015 ανέβηκαν στο 104, τα αντίστοιχα του 2018 βρίσκονται στο 109, ενώ τα ομόλογα της ΙΝΛΟΤ

στο 106. Της ΕΤΕ λήξης 2016 είναι στο 90,44. Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές είναι και οι αποδόσεις για τον Τιτάνα, την S&B κλπ.

Η αγορά των ελληνικών εταιρικών ομολόγων θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά και στέλεχος της αγοράς τονίζει πως θα γίνουν ακόμα και μικρές εκδόσεις των 50 ή 100 εκατ. ευρώ.

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο δεν περνά και το δάνειο που εξασφάλισε στην ΔΕΗ ο γερμανικός οργανισμός ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Εuler Ηermes. Δίχως να βγει καν στην αγορά, μια κοινοπραξία τραπεζών δάνεισαν την εταιρεία με επιτόκιο 5% για 15 χρόνια.

Παράλληλα, σε χαμηλό επιτόκιο στην περιοχή του 6-6,5% διαμορφώνεται ο δανεισμός της εταιρείας Μυτιληναίος, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο δανεισμός του ΟΤΕ – ο οποίος θα εξαλείψει τον δανεισμό την διετία 2015-2016.

Οι ξένοι επενδυτές λοιπόν έχουν ξεκινήσει να δανείζουν τις ελληνικές εταιρείες δίχως να υπολογίζουν το ρίσκο της χώρας.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις από το Λονδίνο ότι επίκειται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι κατά 5 κατηγορίες.

Μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι ήδη η Moody’s έχει παραστεί ως ανάδοχος σε εταιρικές εκδόσεις ομολόγων που έχουν πραγματοποιηθεί και κατά συνέπεια αναμένεται σε κάποια φάση να αναβαθμίσει και την χώρα στην οποία εδρεύουν αυτές οι επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα