Γιατί τα έβαλε με τον Μηταράκη ο Ράιχενμπαχ (Task Force) – Τι απαντά ο υφυπουργός

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη έστειλε προ ημερών ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, με την οποία μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της Task Force για τους χειρισμούς του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη στο ζήτημα του σχεδιαζόμενου φορέα εξωστρέφειας.

O κ. Ράιχενμπαχ σημειώνει στην επιστολή του ότι οι παρεμβάσεις και το προωθούμενο μοντέλο

για τον φορέα εξωστρέφειας που προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης (δηλαδή τη συγχώνευση του Invest in Greece με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών με την παράλληλη μεταφορά των εμπορικών ακολούθων από το ΥΠΕΞ στο ΥΠΑΝ) έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις των ολλανδών εμπειρογνωμόνων της Task Force οι οποίοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Task Force σημειώνει στην επιστολή ότι η ολλανδική Ομάδα Δράσης δεν μπορεί να είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας, ενώ υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια των τεχνκών συμβούλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των Ολλανδών και του κ. Μηταράκη είναι ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις καθιστούν τον εκάστοτε υφυπουργό Ανάπτυξης πανίσχυρο «άρχοντα» του φορέα εξωστρέφειας, όταν το ολλανδικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες έπειτα από πολύμηνη εργασία θέλει μια μονάδα πολιτικής που συντονίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η απάντηση Μηταράκη

Συνεργάτες του υφυπουργού αναφέρουν στο Capital ότι ο κ.Μηταράκης κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση απ΄αυτήν που αναφέρεται στην επιστολή, δηλαδή προωθεί έναν φορέα εξωστρέφειας με ιδιωτικά κριτήρια λειτουργίας με τον οποίον θα συνεργάζονται όλα τα συναρμόδια υπουργεία και δεν θα «ανήκει» οργανωτικά στον ίδιον. Κατά τους ίδιους, οι Ολλανδοί θα προτιμούσαν ένα «βασίλειο» στο οποίο θα συνενώνονται όλοι οι φορείς – μία τεράστια γενική διεύθυνση στο υπουργείο που θα υπάγεται στον ίδιον.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουν ότι τον κ.Μηταράκη έχει ορίσει ο κ.Σαμαράς υπεύθυνο για την εξωστρέφεια και οι κινήσεις του έχουν την πρωθυπουργική έγκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα