Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σπίρτζης θέλουν να χρεοκοπήσουν την ΕΥΔΑΠ;

Περίπου 250 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο τίμημα για τη διάθεση ακατέργαστου ύδατος από τον Οκτώβριο του 2013 έως σήμερα, ζητεί, μέσω επιστολής, το Δημόσιο, και συγκεκριμένα η, εποπτευόμενη από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, εταιρεία παγίων ΕΥΔΑΠ, από την ΕΥΔΑΠ (οι δύο εταιρείες δεν έχουν σχέση μεταξύ τους). Για την προμήθεια του ακατέργαστου νερού -του ύδατος που έρχεται από τα φράγματα πριν φτάσει στα διυλιστήρια-

η ΕΥΔΑΠ πληρώνει ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά κυβικό μέτρο, το ύψος του οποίου καθορίζει σύμβαση του 1999 μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας. Το 2013, ως  μνημονιακό προαπαιτούμενο, εκδόθηκε ΚΥΑ που προέβλεπε τον συμψηφισμό των απαιτήσεων, περίπου 294 εκατ. ευρώ, της εταιρείας από το Δημόσιο με το κόστος του αδιύλιστου νερού.

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αιφνιδίως στις 06.06.2019 το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ενημέρωσε με επιστολή του την ΕΥΔΑΠ, ότι οφείλει να πληρώσει στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό ύψους πάνω από 250.000.000 ευρώ για το ακατέργαστο νερό.

Με πρόφαση μία μελέτη του Ε.Μ.Π. η οποία έχει συνταχθεί ως έρευνα από μη εξειδικευμένους στο είδος ερευνητές, και που οι υπολογισμοί της είναι αυθαίρετοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμη βάση, ο κ. Σπίρτζης αποφάσισε να προσδιορίσει μόνος του, μία τιμή ανά κυβικό μέτρο ακατέργαστου νερού και να απαιτήσει από την ΕΥΔΑΠ πάνω από 250.000.000 ευρώ.

Με βάση την ίδια δε μελέτη, ισχυρίζεται αυθαίρετα ότι η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να πληρώνει πέρα από το παραπάνω ποσό, άλλα 64.000.000 ευρώ κάθε χρόνο για το ακατέργαστο νερό.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η Διοίκηση έσπευδε να μας διαβεβαιώσει, ότι το ποσό που θα πληρώναμε θα ήταν ασυγκρίτως μικρότερο και δε θα ξεπερνούσε τα 15.000.000 ευρώ το χρόνο.

Να σημειώσω ότι η τιμή του ακατέργαστου νερού που διατίθεται στην ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και όλες οι λεπτομέρειες πληρωμής και συνεργασίας της Εταιρείας με το Δημόσιο, υπογράφονται και τηρούνται βάσει συγκεκριμένης σύμβασης των δύο μερών, και συγκεκριμένα η τιμή καθορίζεται βάσει συγκεκριμένου συμφωνητικού κειμένου, μετά από διαδικασία ελεύθερης διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί.

Ο Υπουργός σαφώς και θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι πρέπει να οριστεί τιμή για το ακατέργαστο νερό, με εφαρμογή της ΚΥΑ κοστολόγησης και τιμολόγησης και όχι με αυθαίρετους υπολογισμούς κατά παραγγελία, μιας ομάδας καθηγητών, οι οποίοι στερούνται του ενδεδειγμένου οικονομικού και νομικού πλαισίου, πάνω στο οποίο να μπορεί να υπολογισθεί το οποιοδήποτε ποσό.

Προξενεί δε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου αποφασίζει, υπολογίζει μόνος του και απαιτεί από την ΕΥΔΑΠ ένα ποσό, το οποίο εξαντλεί τα αποθεματικά της Εταιρείας, και επιπλέον την αναγκάζει να καταθέτει κάθε χρόνο ένα ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ την ετήσια κερδοφορία της, και άρα την ωθεί σε αναπόφευκτη χρεοκοπία. Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ή δεν γνωρίζει την οικονομική δυνατότητα της Εταιρείας, η οποία βρίσκεται εντός των αρμοδιοτήτων του ή εάν γνωρίζει προσπαθεί για άγνωστους λόγους, με ατεκμηρίωτες και αβάσιμες δήθεν μελέτες, να την φέρει ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η οικονομική «ασφυξία» της ΕΥΔΑΠ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον και την επιβίωση της Εταιρείας, το πρόγραμμα επενδύσεων της και φυσικά για όλους τους καταναλωτές με αυξήσεις τιμολογίων αλλά και για τους εργαζόμενους.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το παν για να αφήσει πίσω της μόνο καταστροφή και διάλυση σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο νερό. Δεδομένης της σημαντικότητας του φυσικού πόρου που διαχειρίζεται με σύνεση και διανείμει η ΕΥΔΑΠ, της άριστης οικονομικής της κατάστασης, της υψηλής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί, θα έπρεπε η Εταιρεία να προστατεύεται από το Κράτος και όχι να οδηγείται στην οικονομική καταστροφή, με «τακτικές» που δεν υποστηρίζονται από κανένα νομικό ή άλλο λόγο.

Υ.Γ.: Μόλις λίγες μέρες μετά τα παραπάνω, 19.06.2019, ο κ. Μπενίσης απέστειλε «αινιγματική» επιστολή στο προσωπικό της Εταιρείας, με την οποία μάλλον ήθελε να ανακοινώσει την παραίτησή του, αλλά «χάθηκε» στην αυτοπροβολή του έργου του και την αγωνιώδη ανάγκη του να μας πείσει για την αξιοκρατικότητα της τοποθέτησής του.

Όλοι γνωρίζουμε όμως τις λεπτομέρειες και το ιστορικό της τοποθέτησής του στην συγκεκριμένη θέση. Επιπλέον οφείλουμε να θυμίσουμε στο κ. Μπενίση, ότι επί ημερών του υπογράφηκε παράταση των μνημονιακών περικοπών για τους μισθούς των εργαζομένων (παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να μας πείσει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια), έχουν ασκηθεί διώξεις σε εκατοντάδες συναδέλφους μας, με κατασκευασμένες κατηγορίες και μόνο σκοπό τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Όσον αφορά στο έργο του για την ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, αυτό περιορίζεται στην πλήρη κομματικοποίηση της Εταιρείας και όλου του οργανογράμματος της, με ασταμάτητους διορισμούς ημετέρων, στην προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, στην κατακόρυφη αύξηση των εργολαβιών, προμηθειών και των εξωτερικών συνεργατών και στην απουσία έργων ουσιαστικής ανάπτυξης.

Εκτός και αν θεωρείται σημαντικό έργο, το γεγονός ότι μοίραζε ψηφοδέλτια και οργάνωνε προεκλογικές ομιλίες εναγωνίως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος ας μη ξεχνάμε τους εσπευσμένους προεκλογικούς διαγωνισμούς προμηθειών, όπως αυτός της Ψυττάλειας ύψους 325 εκ. ευρώ αλλά και η προμήθεια βυτιοφόρων ύψους 15 εκ. ευρώ, τα οποία βιάζονται να ολοκληρώσουν, ενώ τα συγκεκριμένα οχήματα προορίζονται για τη λειτουργία των ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής, των οποίων η κατασκευή είτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε 4 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα