Τελεσίγραφο ESM στην Ελλάδα: Λύστε τις εκκρεμότητες για να πάρετε τη δόση

11:29 5/7/2017 - Πηγή: BankWars

Να λύσει τις εκκρεμότητες προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευσης των 7,7 δισ. ευρώ καλεί την Ελλάδα ο ESM, ο οποίος ενέκρινε μέσω τηλεδιάσκεψης το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι «το Συμβούλιο των

του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Οι Διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Η επίλυσή τους θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Ο γενικός διευθυντής του ESM μετέφερε τη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου».

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας».

Τσακαλώτος: Η εκταμίευση θα εγκριθεί την Παρασκευή

Έως την Παρασκευή θα λυθούν οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ποια είναι τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ; Είναι δύο υπουργικές αποφάσεις, όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα. Η μία αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η άλλη στους μηχανικούς , σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Το θέμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει λυθεί και το θέμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις περικοπές συντάξεων από το 2019, δεν είναι για τώρα και δεν το ζητεί το ΔΝΤ, εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι σήμερα ή αύριο θα σταλεί πίσω στο ΔΝΤ το MEFP.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στη διπλή τηλεδιάσκεψη του ESM για την Ελλάδα στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον, με φόντο την καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ συνολικά που αποφάσισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β΄αξιολόγησης.

Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα έχει καθυστερήσει για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, παραμένει σε εκκρεμότητα η νομική γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα στις περικοπές των συντάξεων από το 2019 και δεύτερον, εκκρεμεί επίσης το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό, έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο).

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών. Για να παύσει οριστικά η δίωξη, θα πρέπει να συνεδριάσει ο Άρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ λείπουν τέσσερα από τα συνολικά επτά τελευταία βήματα, παράλειψη που η Αθήνα έχει παραδεχθεί και έχει διαβεβαιώσει ότι θα διορθώσει.

Καθησυχάζει ο Δ. Τζανακόπουλος

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με την εκταμίευσης της δόσης, υποστηρίζει από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

«Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Τζανακόπουλος αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και πως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτή θα έχει δυναμικό χαρακτήρα. «Την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι αριθμοί μόνο. Σημασία έχει πώς αυτή η ανάκαμψη θα έχει κοινωνικά αποτελέσματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα