Γιάννης Λάτσης: Το όνομά του στο λιμάνι της πατρίδας του – Υπουργοί και όλη η οικογένεια στην τελετή

Το Κατάκολο, τίμησε την Παρασκευή τον καπετάν Γιάννη Λάτση 108 χρόνια μετά τη γέννηση του, δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι.

Η ονοματοδοσία του λιμανιού του σε «Λιμάνι Κατακόλου Ιωάννης Σπ. Λάτσης», έγινε με πρωτοβουλία του δημοτικού λιμενικού ταμείου, το οποίο την είχε προτείνει στα αρμόδια υπουργεία, Ναυτιλίας και Εσωτερικών και πήρε έγκριση από τους υπουργούς Κουρουμπλή και Σκουρλέτη.

Στην τελετή παρέστησαν η σύζυγός του Εριέττα,

μαζί με τα παιδιά της Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα και τα εγγόνια της Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, καθώς επίσης ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και κάτοικοι του Κατακόλου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, «η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατάκολου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε τον μύθο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο λύνεται. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Γιάννης Λάτσης κρατούσε σαν φυλακτό το Κατάκολο. Η μορφή του είναι στην ψυχή και τη ζωή αυτού του τόπου. Επιβαλλόταν να αποδώσουμε τα οφειλόμενα».

Στην ομιλία της, η Μαριάννα Λάτση ανέφερε ότι ο πατέρας της «αγαπούσε την Ελλάδα και τον τόπο του όσο λίγοι, αγαπούσε τους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του, αγαπούσε την ταπεινή καταγωγή του, τον ανθρώπινο μόχθο, αγαπούσε την Ελληνίδα μάνα και τα Ελληνόπουλα, αγαπούσε τη θάλασσα και τους ανθρώπους της».

“108 χρόνια, μετά την γέννηση του πατέρα μου και 15 χρόνια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η ελληνική πολιτεία τον τιμά, δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι του Κατάκολου. Εκείνο το παιδί της πάμπτωχης οικογένειας που όργωνε αυτόν τον τόπο που βρισκόμαστε εμείς τώρα, ως μαθητής πουλούσε αγκινάρες στα διαλείμματα, δούλεψε ως αχθοφόρος και ξεναγός, είναι ο ίδιος στον οποίο γίνεται σήμερα αυτή η ύψιστη τιμή. Παιχνίδια της ζωής ή μήπως η προσωποποίηση της αξιοσύνης, της εργατικότητας, της φιλοδοξίας και του πάθους για δημιουργία; Μάλλον όλα αυτά μαζί…”

Ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Λεωνίδας Βαρουξής, είπε πως «η βαθιά αγάπη του Γιάννη Λάτση για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, αλλά και για τον τόπο που τον γέννησε, τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή».

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, η Εριέττα Λάτση έκοψε την κορδέλα, μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γαβρίλη Λιατσή και τον Λεωνίδα Βαρουξή.

Στο λιμάνι είναι ελλιμενισμένο το πλωτό μουσείο «Νεράιδα», που θα είναι επισκέψιμο για το κοινό μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα