Γερμανικό σχέδιο χρεοκοπίας για τις χώρες της ευρωζώνης – Τι προβλέπει

Ένα νέο μοντέλο χρεοκοπίας για τις χώρες της ευρωζώνης προτείνει το κορυφαίο γερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο ZEW, το οποίο θα επιτρέπει σε κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους.

«Πρέπει να φθάσουμε στην κατάσταση όπου η αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων δεν καταλήγει στην καταστροφή», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Φραγκφούρτη ο K. Fuest επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW).

“Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη διαδικασία χρεοκοπίας”, πρόσθεσε.

Παρόλο που ο Fuest δήλωσε πως το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοσθεί μόνο στο μακρινό μέλλον, για παράδειγμα το 2025, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως η ιδέα θα μπορούσε ωστόσο να προωθηθεί και να διαμορφώσει την απάντηση, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει στο μεταξύ προβλήματα κάποια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Βάσει του σχεδίου, μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ζητάει βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM).

Ο ESM δίνει τότε στη χώρα προθεσμία τριών ετών για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Αν αποτύχει, ο ESM θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με κατόχους των ομολόγων της χώρας, επιβάλλοντας απώλειες και μειώνοντας αυτό το συσσωρευμένο χρέος ως και στο 60% της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Δεν είναι σαφές αν η ιδέα του Fuest θα βρει στήριξη στο Βερολίνο.

Original article: Γερμανικό σχέδιο χρεοκοπίας για τις χώρες της ευρωζώνης – Τι προβλέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα