ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ – ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

08:09 2/5/2015 - Πηγή: BankWars

Γερμανική “επίθεση” φιλίας στην Ελλάδα; Μετά τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ που δήλωσε ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ, για πρώτη φορά δημοσίως παραδέχθηκε την ευθύνη που φέρουν οι Γερμανοί για τα πεπραγμένα της «εθνικοσοσιαλιστικής περιόδου».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.ΜΕΡΚΕΛ

Σε μια διαφορετική από τις προηγούμενες δηλώσεις

για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων για όσα συνέβησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προχώρησε η Ά. Μέρκελ στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της υπογράμμισε ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Ά. Μέρκελ, σε μια πρωτόγνωρη αναφορά της στο συγκεκριμένο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, χωρίς να αναφερθεί όμως για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον πρόεδρο της Ρωσίας στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ δηλώνει ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου— και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος.

«Ο Πρόεδρος δεν εκφράζει στην πραγματικότητα διαφορετική άποψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, που απορρίπτει το θέμα των αποζημιώσεων» επισημαίνει η εφημερίδα, που όμως επισημαίνει ότι ο κύριος Γκάουκ εκφράζει ενδιαφέρον για την συζήτηση, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τις προτάσεις των Ελλήνων που ζητούν δικαιοσύνη πρέπει να τις δούμε με κατανόηση».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη χθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρόεδρος της Βουλής η οποία είναι και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) υπογράμμισε πως «αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς από την διακομματική επιτροπή της Βουλής, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, από τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Ας θυμηθούμε όλοι τον υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις» κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης. Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα