ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: Βαριά η «σκιά της Πορτογαλίας» στο ελληνικό ομόλογο

Τον αντίκτυπο που είχε η υπόθεση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo στην έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

H αδυναμία αποπληρωμής βραχυπρόθεσμων τίτλων από την μητρική εταιρεία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας, προκάλεσε αύξηση των spreads

των πορτογαλικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών. Προφανώς η συγκυρία δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για έκδοση τριετούς ομολόγου στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου «η αναταραχή στην Πορτογαλία προκάλεσε προβλήματα και αλλού: η δεύτερη έξοδος της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές μετά την παρ΄ολίγον χρεοκοπία της χώρας απέφερε στα δημόσια ταμεία εμφανώς λιγότερα χρήματα από ότι αναμενόταν». Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει ότι «οι αναταράξεις στις χρηματαγορές υπονόμευσαν τη δεύτερη έξοδο της Αθήνας στις αγορές».

Παρηγορητικό το σχόλιο και από τον Tagesanzeiger της Ζυρίχης: «Το ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές είχε τελικά απογοητευτική κατάληξη, δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η ίδια η Ελλάδα. Η μειωμένη ζήτηση από τους επενδυτές δείχνει απλώς την αντίδρασή τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πορτογαλία».

Το ερώτημα που γεννάται μετά από όλα αυτά είναι τι θα συμβεί εάν, μετά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Πορτογαλίας, ανακύψουν προβλήματα και στον τραπεζικό τομέα της χώρας; Μήπως η Πορτογαλία βιάστηκε να εγκαταλείψει την «ομπρέλα προστασίας» των δανειστών; Πώς θα αντιμετωπίσει πιθανό πρόβλημα ρευστότητας όταν δεν μπορεί πλέον να αξιώσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα κρατικά της ομόλογα; Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές. Ιδιαίτερα μάλιστα, τονίζει η Frankfurter Allgemeine, εάν προστεθούν στις υπόλοιπες ειδήσεις των ημερών που δεν προκαλούν αισιοδοξία: μικρή υποχώρηση στις εξαγωγές της Κίνας, στις βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας, σε αντίστοιχους δείκτες της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα