Γερμανία: Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο

Μικρή επιβράδυνση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο στη Γερμανία, ωστόσο ο δείκτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο από 6,5% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ωστόσο τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να επιβραδύνει στο 6,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει

τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στο 5,5%.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε τοπικό επίπεδο έδειξαν αύξηση των τιμών στα τέσσερα από τα έξι μεγάλα γερμανικά κρατίδια. Ειδικότερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το κρατίδιο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 5,9% τον Αύγουστο από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε Βάδη-Βιρτεμβέργη, Βρανδεμβούργο και Σαξονία ο ετήσιος πληθωρισμός επίσης ενισχύθηκε μέχρι και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Τα στοιχεία από Βαυαρία και Έσση έδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,9% και 6,0%, αντίστοιχα.

Οι απογοητευτικές μετρήσεις του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έρχονται ενώ οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις της, πραγματοποιώντας την επιθετικότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης στην ιστορία της, για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα