Γερμανία: Ήπια ανάπτυξη αντί για συρρίκνωση αναμένει η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της

Επί τα βελτίω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της γερμανικής οικονομίας στις χειμερινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένοντας πλέον φέτος ήπια ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντί για συρρίκνωση, βάσει της προηγούμενης πρόβλεψής της.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει ότι το ΑΕΠ της γερμανικής οικονομίας θα αυξηθεί το τρέχον έτος κατά 0,2%, έναντι συρρίκνωσης κατά 0,6% που προέβλεπε το φθινόπωρο, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και της στήριξης

των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στο δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% με βάση των προσαρμοσμένα στοιχεία.

Ωστόσο, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρά την πρόσφατη βελτίωση της εμπιστοσύνης, η γερμανική οικονομία αναμένεται να υποστεί ακόμη μία ήπια πτώση στις αρχές του 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αυξάνονται και η κρατική στήριξη για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πρόκειται να εκταμιευθεί τον Μάρτιο.

Για το 2024, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα ανακάμψει περαιτέρω στο 1,3%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο 6,3% το 2023, πριν υποχωρήσει στο 2,4% το επόμενο έτος.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία -σε εναρμονισμένη βάση, ώστε να είναι συγκρίσιμες με αυτές στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κορυφώθηκαν στο 11,6% τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του κόστους των εισροών. Στη συνέχεια, όμως, μειώθηκαν σε έναν βαθμό.

Φέτος, αναμένει ότι η μετακύληση του υψηλού ρυθμού αύξησης των χονδρικών τιμών της ενέργειας αναμένεται να μετριαστεί από τα ανώτατα όρια που έχουν τεθεί στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει, πάντως, ότι το αυξανόμενο κόστος παραγωγού αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα