Γερμανία: Ξανά αυστηρά όρια για το χρέος από το 2023 θέλει η νέα κυβέρνηση

Τα τρία κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία θέλουν να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση καθώς και να επιστρέψουν στα αυστηρά όρια για το χρέος από το 2023, σύμφωνα με συμφωνία που είδε το Reuters την Τετάρτη.

Γερμανία – Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση – Πώς μοιράστηκαν τα υπουργεία

Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συμφώνησαν

επίσης να ισχυροποιήσουν την οικονομική και νομισματική ένωση στην Ε.Ε. και να σηματοδοτήσουν ότι είναι ανοιχτοί αναφορικά με την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, του γνωστού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει επιδείξει την ευελιξία του. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους και την διατήρηση των φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων», είπε η συμμαχία.

«Η περαιτέρω εξέλιξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους στόχους για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ενόψει των προκλήσεων της εποχής. Το σύμφωνο θα πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές», ανέφερε το έγγραφο.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 

Το υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνει στα χέρια της «Πράσινης» Αναλένα Μπέρμποκ,  η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η μόλις 40 ετών συμπρόεδρος των Πρασίνων, έχει ταχθεί ήδη κατά του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία. Είναι γνωστές οι θέσεις της κατά της Τουρκίας, καθώς έχει εκφράσει πολλές φορές την οργή της για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του εξοπλισμού της Άγκυρας με γερμανικά υποβρύχια και αμυντικό εξοπλισμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ. Ένα «γεράκι», υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πιο αυστηρός από τον Σόιμπλε.

«Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να επιτευχθεί είναι η Γερμανία να παραμείνει παράγοντας δημοσιονομικής σταθερότητας», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λίντνερ.  Απόφοιτος πολιτικών επιστημών χωρίς οικονομικές γνώσεις, οι συνάδελφοί του τον αποκαλούν τπεριφρονητικά Μπάμπι, δηλαδή ελαφάκι,  ενώ Μέσα Ενημέρωσης σημειώνουν ότι μοναδική του καριέρα υπήρξε η κομματική αφού δεν έχει διοικήσει ούτε δήμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα