Γέλεν: “Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση της Fitch” -Τι απαντά ο οίκος – Αντιδράσεις Dimon, Ελ Εριάν, Κρούγκμαν, Σάμερς

00:22 3/8/2023 - Πηγή: BankWars

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν χαρακτήρισε και σήμερα “εντελώς αδικαιολόγητη” την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch επειδή αγνόησε τις βελτιώσεις στις μετρήσεις διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και την οικονομική ισχύ της χώρας. “Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση

της Fitch και πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη”, είπε.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Γέλεν επισήμανε ότι η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης την Τρίτη για την υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν έλαβε υπόψη την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, με χαμηλή ανεργία, επιβραδυνόμενο πληθωρισμό, διατηρήσιμη ανάπτυξη και ισχυρή καινοτομία.

Πάντως, ο ανώτερος διευθυντής της Fitch, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι η επιδείνωση στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ φάνηκε σε μεγάλο βαθμό και στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2021.  Φάνηκε επίσης στην αντιπαράθεση Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο του χρέους στο Κογκρέσο και στην αυξανόμενη πόλωση που κάνει ολοένα και πιο δύσκολο έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο κομμάτων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στην απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αντέδρασαν οι διάσημοι οικονομολόγου Μοχάμεντ Ελ Εριάν, Πολ Κρούγκμαν και Λάρι Σάμερς, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και σύμβουλος των προέδρων Κλίντον και Ομπάμα, Λάρι Σάμερς είπε ότι παρόλο που υπάρχουν λόγοι ανησυχίας μακροπρόθεσμα για το έλλειμμα των ΗΠΑ, η ικανότητα της χώρας να σταθεροποιήσει το χρέος της δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφιβολία. “Η ιδέα ότι αυτό εγείρει κίνδυνο χρεοκοπίας των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ είναι παράλογη και δεν νομίζω ότι η Fitch έχει νέες και χρήσιμες γνώσεις για την κατάσταση”, είπε ο Σάμερς σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάνέγραψε στο twitter ότι “η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων και των αναλυτών της αγοράς που το είδαν (την υποβάθμιση) πιθανώς να αισθάνονται εξίσου μπερδεμένοι και από τους λόγους που αναφέρονται και από τη στιγμή που επιλέχθηκε”. “Η ανακοίνωση είναι πολύ πιο πιθανό να αγνοηθεί παρά να έχει διαρκή αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές των ΗΠΑ”.

Ο Πολ Κρούγκμαν σε ανάρτησή του στο twitter δηλώνει   ότι πρόκειται για μία απόφαση “που έγινε αντικείμενο γελοιοποίησης ευρέως και εύστοχα. Δεν έχει νόημα ακόμη και με τα δικά τους κριτήρια”. “Υπάρχει σίγουρα κάποια ιστορία πίσω από αυτό – αλλά ό,τι και αν είναι, είναι μια ιστορία που αφορά τη Fitch και όχι για τη φερεγγυότητα των ΗΠΑ”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon δηλώνει ότι “η υποβάθμιση δεν έχει τόση σημασία γιατί το κόστος δανεισμού καθορίζεται από την αγορά, και όχι από τους οίκος αξιολόγησης… Ωστόσο, είναι γελοίο, χώρες όπως ο Καναδάς να έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενώ εξαρτώνται από τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και τον στρατό των ΗΠΑ
Είμαστε ακόμα το πιο ευημερούν έθνος στον πλανήτη, είμαστε το πιο ασφαλές έθνος στον πλανήτη”.

Keywords
Αναζητήσεις
gelen-diafono-katheta-me-tin-apofasi-tis-fitch--ti-apanta-o-oikos.htm
Τυχαία Θέματα