ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεβάζει στα 20,70 ευρώ την τιμή στόχο με σύσταση “buy” η Πειραιώς Χρηματιστηριακή

Σε σημαντική αναθεώρηση της τιμής στόχου για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αυξάνοντας τον πήχη στα 20,70 ευρώ ανά μετοχή, 45% υψηλότερα από το τρέχον επίπεδο ενώ παράληλα επιβεβαιώνει τη σύσταση buy (αγορά) για την μετοχή.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στη σχετική έκθεση αναφέρει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«επιταχύνει την υλοποίηση βασικών έργων που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ (π.χ. αεροδρόμιο Καστελίου, IRC, Εγνατία Οδός, CCGT)», επισημαίνοντας πως η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη για να συμμετέχει στους νέους διαγωνισμούς που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. «Συνολικά, πιστεύουμε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια ελκυστική επένδυση στο ευνοϊκό μακροοικονομικό θέμα της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως ο κορυφαίος παίκτης υποδομών στην Ελλάδαπρόκειται να είναι μεταξύ των κύριων ωφελημένων από άρση της πολιτικής αβεβαιότητας που με την σειρά της  έχει ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023

Οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές ενισχύουν την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου

«Σήμερα αποτιμούμε το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε 1 δισ. ευρώ (ή 9,7 ευρώ ανά μετοχή) από 760 εκατ. ευρπω προηγουμένως, κυρίως λόγω χαμηλότερου επιτοκίου χωρίς κίνδυνο (3,5% έναντι 4,5% προηγουμένως) με βάση την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023. Παράλληλα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι έτοιμη να υπογράψει την Εγνατία Οδό παραχώρησης και επιταχύνει την ανάπτυξη του αεροδρομίου Καστελίου και του IRC» αναφέρει η έκθεση.

Η λειτουργία των νέων έργων σε 3-4 χρόνια μαζί με την αύξηση του μερίσματος από τις ώριμες παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων (περίπου 40 εκατ. ευρώ σήμερα) εγγυώνται πάνω από 160 εκατ. ευρώ μερίσματα ετησίως στη μητρική από το 2027 και μέχρι το τέλος του παραχωρήσεων το 2056.  Η εταιρεία είναι σε καλή θέση, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, να επωφεληθεί από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παραχώρησης στην Ευρώπη που υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και τα 20 δισ. ευρώ μεσομακροπρόθεσμα.

Τα πιο σημαντικά έργα στο εγγύς μέλλον είναι οι διαγωνισμοί για την επέκταση της Περιφερειακής Αττικής Οδού (>1,5 δισ. ευρώ) και το Βόρειο οδικό δίκτυο της Κρήτης Αυτοκινητόδρομος της Κρήτης (>1 δισ. ευρώ). «Σημειώνουμε ότι η τρέχουσα αποτίμησή μας δεν ενσωματώνει τις νέες παραχωρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική ανοδική πορεία» τονίζεται στην έκθεση και πρόσθετει: «Αποτιμούμε την παραγωγή ενέργειας (εξαιρουμένων των ΑΠΕ) και τη δραστηριότητα λιανικής πώλησης στα 518 εκατ. ευρώ.  (ή €5,0 ανά μετοχή) από 416 εκατ. προηγουμένως υποστηριζόμενη από το χαμηλότερο κόστος των κεφαλαίου, υψηλότερη ταμειακή θέση μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2022 και τις βελτιωμένες προοπτικές για τη δραστηριότητα λιανικής. Η νέα μονάδα CCGT 877 MW βρίσκεται σε καλό δρόμο να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2024. Έχουμε αναβαθμίσει την αποτίμηση της κατασκευής κατά σχεδόν 100 εκατ. σε 276 εκατ. ευρώ λόγω του ρεκόρ ανεκτέλεστου υπολοίπου ύψους 5,5 δισ. ευρώ που αποτελείται από έργα υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των έργων του ομίλου. Υπολογίζουμε σωρευτική παραγωγή ταμειακών ροών ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου έως το 2027, με ανοδικό κίνδυνο από την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους».

Όσον αφορά στην Τέρνα Ενεργειακή, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αποεπένδυση συνεχίζονται. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιταχύνει την αποκρυστάλλωση της αξίας της. Σε κάθε περίπτωση σε κάθε περίπτωση, η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα σε περίπου 13x 2024e EV/EBITDA που εμείς πιστεύουμε ότι είναι λογική λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ταμειακές ροές και τον ελκυστικό αγωγό.»

Η ισχυρή ρευστότητα και οι προβλέψιμες ταμειακές ροές υποστηρίζουν την αύξηση του μερίσματος και τις νέες επενδύσεις

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει φέτος περίπου 0,15 δισ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου από τις θυγατρικές, τα οποία σε συνδυασμό με 0,6 δισ. ευρώ σε μετρητά της μητρικής είναι περισσότερο από επαρκή για την κάλυψη των υψηλών εμπροσθοβαρών επενδύσεις σε μετοχές ύψους 0,4 δισ. ευρώ και πληρωμές ύψους 45 εκατ. ευρώ για μερίσματα σε μετόχους και για επαναγορές μετοχών». Κλείνοντας, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «κατά την περίοδο 2024-2029 θα πρέπει να εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, καλύπτοντας εύκολα τις υποχρεώσεις και παρέχοντας αρκετό χώρο για  σταθερή αύξηση των μερισμάτων (+20% CAGR) και επενδυτικές ευκαιρίες.»

Keywords
Τυχαία Θέματα